Nagyhatalmi terveket sző Törökország?

James M. Dorsey figyelmeztet: Törökország tervei szerint Dél-Kelet-Európától a Földközi-tenger északi partján át Észak-Afrikáig és Perzsa Öbölig fogja kiterjeszteni hatalmát – írja a BESA Center oldala.

Az elemző szerint a TGRT tévé szoros kapcsolatokat ápol a török kormánnyal, nemrég pedig egy olyan térképet mutattak, melyen Törökország befolyása kiterjedt Dél-Kelet-Európára, a Földközi-tenger északi partjára, Líbiára Észak-Afrikában, a Perzsa Öbölre és a Kaukázusra.

Dorsey szerint a tévé felbuzdult az Örményország felett aratott azeri győzelmen, és nem mutatna ilyen térképet, ha nem kapott volna rá engedélyt a kormánytól.

Azerbajdzsán győzelme Törökországot erősítette, hiszen a törökök az azeri oldalt támogatták. Ez pedig Törökországot alternatív szállítási vonal pozíciójába emelheti, szemben az olyan vonalakkal, melyeket Irán és Oroszország dominál.

Türkmenisztán, mely felismerte a geopolitikai változásokat, januárban sietve lezárt egy régi vitát Azerbajdzsánnal, és kiegyeztek a Kaszpi-tenger olajtartalékainak közös kiaknázásában. Az egyezség egy korábbi, decemberi alkut követ, mely szerint az ENI Turkmenisztántól 40 ezer tonna kőolajat vásárol az azeri állami olajvállalat (SOCAR).

Az alku erősítheti a Trans-Caspian földház földgázfolyosó (TPC) befejezését, amely a nemrég felavatott déli földgázfolyosóhoz (SGC) csatlakozna. Ez megkerülné Oroszországot és Iránt, és ellátná Görögországot és Bulgáriát.

A múlt hónapban Azerbajdzsán egyezséget kötött Türkmenisztánnal és Afganisztánnal a Lapis Lazuli szállítási folyosó fejlesztéséről, amely összekötné a háború által sújtott országot Törökországgal. Eközben Kazahsztán réz nyersrudak exportálását tervezi Törökországba Azerbajdzsánon át, így kihasználva a kaukázusi ország helyzetét szállítási központként.

A török tévé térképére reagálva orosz és iráni elemzők azonosították, hogy a térkép országuk regionális érdekeit is eléri. A szerző megjegyzi, hogy nemrég Törökország és Ukrajna egyezményt kötöttek a katonai technológiák közös fejlesztéséről. Törökország nem fogadta el Oroszország krími annektálását, és kritizálta az oroszok támogatását a helyi felkelők irányába. A Krím-félszigeten tatár népesség is él – jegyzi meg a cikk.

Az utóbb év során Irán igyekezett közeli tengeri kapcsolatokat kialakítani Oroszországgal, Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal és Kazahsztánnal.

Teherán szempontjából a TGRT térképe csak egyike az utóbbi idők török provokációinak.

Ide sorolható, amikor nemrég Recep Tayyip Erdogan török elnök elmondott egy verset egy azeri győzelmi rendezvényen, mely két, etnikailag azeri, egyébként iráni régió egyesítését emlegette a volt szovjet köztársassággal. Nemrég pedig az állami török adó arab szolgálata képet közölt az Instagramon, melyen Irán erősen arab lakosságú régiója, Khuzestan el van csatolva a perzsa államtól.

Az iráni félhivatalos Fars hírügynökség kritikusan reagált a török provokációkra.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Sanda holokauszt-narratíva és gyűlölet a török történelemkönyvekben

Senki nem várhatja Izraeltől, vagy a cionista mozgalomtól, hogy csendben tűrje, hogy a török osztálytermekben és tananyagokban ellenséges képet festenek Izraelről.