Mégsem kér bocsánatot a torzító budavári riportja miatt a Deutsche Welle

Nem kér elnézést a Deutsche Welle a budai vár felújításáról készített riport miatt – írja a Mandiner. 

A német közszolgálati médium a budai várban zajló munkálatok és a Kossuth Lajos tér átépítése kapcsán igyekezett bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista, értékei pedig szembemennek az Európai Unió által vallottakkal. A DW a riportban V. Naszályi Mártát, a kerület párbeszédes polgármesterét, és Ungváry Krisztián történészt is megszólaltatta, az ellenoldal viszont nem kapott teret.

Az ügyből botrány kerekedett, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is kiadott egy közleményt, amelyben tiltakozik a „német közszolgálati televízió manipulációja ellen”.

Miután a budavári lakosok is levélben tiltakoztak a riport ellen, – sőt, annak törlésére is kérték a televíziót – a televízió bocsánatot kért torzító riportjáért.

A Telex ma délelőtti cikkében azonban azt írja, hogy közleményben utasította vissza Ungváry Krisztián történész, V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester és Tutsek Pál, a Deutsche Welle szerkesztője az elmúlt napokban megjelent sajtóhíreket, melyek szerint a német közszolgálati televíziós csatorna „bocsánatot kért” a budai vár felújításáról készített riportja miatt.

„A Deutsche Welle csupán sajnálkozását fejezte ki azért, ha valaki az adásban elhangzottakat félreértette volna. Valójában a Deutsche Welle adásában semmi olyan állítás nem hangzott el, ami bocsánatkérést indokolna” – írták.

A budai várban keresett antiszemitizmust a DW, pedig otthon is söprögethetne

Különös riportot készített a német közszolgálati Deutsche Welle, melyben a budai vár felújítása kapcsán sugallta, hogy tombolna az antiszemitizmus Magyarországon.