Fehér Ház: Biden nem bánja, hogy gyilkosnak nevezte Putyint

Biden szerdán az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, egyetértőleg gyilkosnak minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy az orosz vezető „meg fog fizetni” a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért.


Az incidens miatt még szerdán hazahívták konzultációra Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet. Antonov szombaton tér vissza állomáshelyéről a washingtoni orosz diplomáciai misszió szerint. Az orosz külügyminisztérium közölte: a konzultáció célja annak megvizsgálása, milyen úton lehet helyrehozni a mélypontra jutott orosz-amerikai kapcsolatokat.

A Fehér Ház jelezte: Washingtonnak nem áll szándékában hazarendelni a Moszkvában állomásozó amerikai nagykövetet. Az Egyesült Államok emellett bizakodó, hogy továbbra is folytathatja gyümölcsöző kapcsolatát Oroszországgal – tette hozzá a szóvivő.

Putyin csütörtökön azt válaszolta Biden kijelentésére, hogy mások megítélésében mindenki önmagából indul ki.

Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban indián törzseket irtottak ki, és a rabszolgaság következményei ma sem múltak el nyomtalanul. Rámutatott: az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amely bevetette az atomfegyvert.

Valamivel később az orosz elnök virtuális találkozóra, „egyenes és nyílt” eszmecserére invitálta Bident. Emlékeztetett: legutóbb az amerikai elnök kezdeményezett vele kapcsolatfelvételt. A felek január 26-án, néhány nappal Joe Biden beiktatása után beszéltek telefonon.

Orosz-amerikai viszonyban további feszültséget hozhat, hogy Amerika megint beleszállt az Északi Áramlat 2 projektbe. Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki közleményében az Északi Áramlat-2-höz kapcsolódó tevékenységük azonnali felfüggesztésére szólította fel a gázvezeték megépítésében részt vevő vállalatokat, és szankciókkal fenyegette őket.

„Az Északi Áramlat-2 egy rossz projekt: rossz Németországnak, Ukrajnának, és közép-, illetve kelet-európai szövetségeseinknek és partnereink” – szögezte le Blinken.

Az Egyesült Államok eddig csak az Északi Áramlat-2 építésében részt vevő Fortuna orosz csőfektető hajót és annak tulajdonosát, a KVT-Ruszt sújtotta szankciókkal.

Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jut.

A már csaknem teljesen elkészült Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amellyel két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

Biden lemondott a közel-keleti békéről

Az új adminisztráció már egy héttel a beiktatás után elkezdte aláásni az Ábrahám-egyezményeket azzal, hogy eltávolította az amerikai alapokat.