Nácik által elkobzott Brand-festmény kerül vissza a zsidó örökösökhöz

Düsseldorf városa visszaad az egykori zsidó tulajdonosok örököseinek egy 18. századi festményt, amely Ausztriának a náci Németországhoz csatolása után került kényszerárverésre.

Johann Christian Brand (1722-1795) osztrák tájképfestő Landschaft (Tájkép) című festménye Otto és Julie Kleiné, egy csehszlovák állampolgárságú bécsi házaspáré volt, amely az Anschluss napján, 1938. március 13-án Budapestre menekült.

A bornagykereskedő és felesége a magyar fővárosból ugyanazon év augusztusában Franciaországon és Anglián át Ausztráliába ment tovább. Bécsben hátrahagyott javaik, köztük a festmény, 1938 áprilisában kényszerárverésre kerültek a Dorotheum állami aukciósháznál.

Házukat anélkül sajátították ki, hogy bármiféle ellentételezést kaptak volna érte.

Az eddig a düsseldorfi Kunstpalast gyűjteményében szereplő festmény eredetét több ismertetőjegy, így a keret, a méretek és egy, a hátoldalon talált ötjegyű szám alapján állapították meg – közölte szerdán a német város. A kép Hans Bammann düsseldorfi műgyűjtő révén került 1940-ben a városi műgyűjteménybe.

Korábban az osztrák köztársaság és Bécs városa is visszaadott egy-egy kényszerárverezett képet a házaspár törvényes örököseinek – emlékeztetett a düsseldorfi önkormányzat.

Franciaország visszaadja a nácik által elrabolt értékes festményt az örökösöknek

Gustav Klimt festménye a párizsi Musee d’Orsay-ben évekig volt kiállítva.