Hogy kerültek kívánság-cédulák a Siratófalba a koronavírus alatt?

A Nyugati Fal Örökség Alapítvány jelentése szerint tavaly pészách óta mintegy 71 ezer üzenetet küldtek emailen a Siratófalhoz a világ minden tájáról. A cédulákat évente kétszer, a zsidó újév és pészách ünnepe előtt távolítják el a Fal kövei közti hézagokból, hogy eltemessék azokat az Olajfák-hegyén — írja az Israel Hayom.

A közegészségügyi előírásokat figyelembe véve a papírokat eltávolító munkások kesztyűt és maszkot viseltek, illetve eldobható fapálcákat használtak a cédulák eltávolításához.

A kívánság-cédulákat, a zsidó vallási szokások szerint, a használhatatlanná vált szent iratokhoz hasonlóan temetik el.

A tisztítást Shmuel Rabinowitz, a Siratófal rabbija felügyelte, aki mondott imát a jegyzetek temetésekor.

A Nyugati Fal Örökség Alapítvány szerint a COVID-járvány miatt ugrásszerűen nőtt meg azon üzenetek száma, melyeket

emailen küldtek el, hogy kinyomtatva az alapítvány munkatársai a Falba helyezzék azokat. 2020 pészáchja óta több mint 71 ezer ilyen kívánság-cédula érkezett.

A legtöbb üzenet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Franciaországból, Kanadából, Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Argentínából és Mexikóból, valamint Finnországból érkezett, mely azt is mutatja, hogy

nem csak a zsidók körében népszerű a kívánságok Siratófalhoz küldése.

A Nyugati Fal Örökség Alapítvány azt is elmondta, hogy pészách ünnepének közbülső napjain, amikor a vallásjog szerint nem tilos a munkavégzés, így az utazás sem, idén is megtartják a hagyományos nyilvános papi áldást, amely minden évben több tízezer hívőt vonz.

Tavaly csak 10 kohanitát (papi nemzetségből származó zsidó) engedtek a Falhoz. Idén az imákat az Egészségügyi Minisztérium utasításainak megfelelően tartják, és március 17-től kisebb csoportokban elkülönítve teszik lehetővé a nyilvános imádságot. Az imákat internetes közvetítésen keresztül is figyelemmel lehet követni.

Még a Siratófalat is beoltják Jeruzsálemben

Miközben az izraelieket a koronavírus ellen oltják, Jeruzsálem óvárosában a Siratófal kövei  is szurit kapnak, amit az orvoslásban használt fecskendőkhöz hasonló eszközökkel injektálnak a kövek repedéseibe.