Még a Siratófalat is beoltják Jeruzsálemben

Miközben az izraelieket a koronavírus ellen oltják, Jeruzsálem óvárosában a Siratófal kövei  is szurit kapnak, amit az orvoslásban használt fecskendőkhöz hasonló eszközökkel injektálnak a kövek repedéseibe — írja a The Algemeiner.

Féleévent, Peszah és az őszi nagyünnepek előtt, a Siratófal Örökségalapítvány mérnökei, és az IAA műemlékvédelmi hatóság szakemberei egyesével megvizsgálnak minden követ az imahelyen, hogy biztosítsák a látogatók biztonságát, és segítsenek megőrizni a köveket, amik a természeti erők hatására folyamatosan erodálódnak.

A járvány előtt évi 12 millió ember látogatta meg a falat.

A javításra szoruló köveket “óvatosan beoltják” egy folyékony, mészkő alapú habarccsal, magyarázta Joszi Vaknin, az IAA vezető restaurátora a térségben. Amikor a habarcs megszárad, kitölti a repedéseket a kövekben.

“Több száz kőnek saját ‘igazolványa’ van, mindegyikről több tucatnyi jellemzőt tartunk nyilván”

— tette hozzá. Azt is elmondta, hogy ez az igazolvány segít a vizsgálatot végző szakembereknek, hogy dokumentálják minden egyes, 2000 éves kő állapotát.

A legutóbbi, Peszah előtt vizsgálat kimutatta, hogy számos kő külső felülete javításra szorul.

“A munkánk a történelmi falon nem destruktív: nem fúrunk bele a kövekbe”

— mondta Vaknin, hozzátéve, hogy a gipsz injektálás “a létező legjobb megoldás a világ legfontosabb köveinek ‘meggyógyítására,’ és arra, hogy megvédjék az erodációtól őket.“

Az erodáció főként az ősi fal ökoszisztémájának köszönhető.

“A Siratófal egy különleges ökológiai környezetben van, ami sajátos életformáknak ad életteret”

— mondta Vaknin.

“Számos növény gyökerezik a Fal köveiben – különösen a tüskés kapribogyó, az aranycsepp és az arany beléndek ”

Ezen felül számos madár is a falba fészkel.

“Állapotmegőrző munkánk része, hogy a hely különös jelentőségének figyelembe vétele mellett a különleges flórát és faunát is megőrizzük, hozzájárulva az ökoszisztéma fennmaradásához, és garantálva a kövek stabilitását. Ezzel elérhetjük, hogy a Siratófal még legalább további 2000 évig erős maradhasson”

— tette hozzá.

A munka a Siratófal rabbija, Shmuel Rabinowitz rabbinikus felügyelete mellett zajlik.

Kiürítették és fertőtlenítették a Siratófalat

Pészah előtti nagytakarítás járvány idején.