Egyre több a csoportos nemi erőszak Izraelben

Izraelben az OECD-országok átlagánál 10 százalékkal magasabb a szexuális erőszak előfordulási aránya, szakértők az erőszakos pornófilmeket, a felvilágosítás hiányát és a törvények betartatlanságát okolják – írja a The Jerusalem Post.

Az elmúlt hetekben több, kiskorúak csoportos megerőszakolásáról szóló hír jelent meg az izraeli sajtóban, a legfiatalabb áldozat mindössze tízéves volt, akit egy betörés során hárman erőszakolták meg.

Az utóbbi évek legnagyobb port kavart esete szeptemberben történt: 11 gyanúsítottat tartóztattak le, akik a gyanú szerint megerőszakoltak egy 16 éves lányt az eilati Vörös Tenger hotelben. Mint általában, a vádlottak itt is tinédzserek voltak, vagy a húszas éveik elején jártak.

Egy 2014 és 2017 között készült vizsgálat szerint a csoportos szexuális erőszak áldozatainak 40 százaléka fiatalkorú. 2018-ra már az áldozatok 60 százalékát tette ki ez a korosztály, ami jelentős emelkedés. A szexuális bűncselekmények között 2019-ben 3,5 százalék volt a csoportos elkövetés aránya.

Orit Sulitzeanu, az Izraeli Erőszakválság Központok Szövetségének (ARCCI) igazgatója szerint sokat ront a helyzeten, hogy a felvilágosítás során nem fordítanak elég nagy hangsúlyt a beleegyezésre.

„A fiatal fiúk úgy nőnek fel, hogy pornót nézni az élet velejárója. Beépül a tudatukba, úgy érzik, normális olyan erőszakosan viselkedni, mint amit a filmekben látnak”

– mondta Sulitzeanu. Hozzátette: az izraeli oktatási rendszer nem tanítja meg a gyerekeket arra, hogy amit a pornófilmekben látnak, az nem életszerű, és a felvilágosítás sem kielégítő.

„Mindenki tanul a közlekedésbiztonságról: az miért nem lehet hasonlóan alapvető, hogy a saját testünk védelméről is tanuljunk?”

— tette fel a kérdést az igazgató.

Sulitzeanu arra panaszkodott, hogy Izraelben a bíróságnak nincs külön egysége, ami a szexuális bűnelkövetőkkel foglalkozik. A szakember szerint ez is hozzátesz ahhoz, hogy az országban magas a szexuális erőszak aránya: a bírók érzéketlenek, az áldozatot hibáztatják, vagy megvetéssel, lekezelően állnak az ügyhöz. Úgy véli, az izraeli törvények megfelelőek, de nem tartatják be azokat: az elkövetők kihasználják a kiskapukat, sok eset pedig el sem jut a bírósági tárgyalásig. A törvények tehát hiába megfelelőek, nincs visszatartó erejük. Jó példa erre Yarin Sherf esete, aki erőszakkal fenyegetett meg egy 13 éves lányt, és utalt arra, hogy „Eilat 2-t fognak játszani”. Sherf úgy látta: az eilati csoportos erőszak elkövetői sem kerülnek börtönbe, tehát őt sem fenyegeti ez a veszély.

A szakértő szerint geopolitikai okok is állhatnak az erőszak gyakorisága mögött.

Mivel Izraelnek a fennmaradásáért is küzdenie kell, ezért egy militarista szemléletű társadalom alakult ki, ahol erős, fiatal férfiakra van szükség.

Ez az igény a megfelelő oktatás nélkül veszélyessé válhat.

„Az izraeli oktatásban a férfiképnek nem része az érzékenység és az empátia, ez pedig erőszakos, soviniszta, macsó társadalmat alakíthat ki”

– mondta Sulitzeanu.

A rendőrség letartóztatta az eilati csoportos nemi erőszak harmadik gyanúsítottját

A kiskorú áldozat teljesen részeg volt, miközben a férfiak megerőszakolták, és néhányan a mobiltelefonjukkal rögzítették a bántalmazást.