A rendőrség letartóztatta az eilati csoportos nemi erőszak harmadik gyanúsítottját

Az izraeli rendőrség letartóztatott egy 17 éves fiút, aki a gyanú szerint érintett lehet a másfél hete Eilaton történt tömeges nemi erőszak ügyében – írja az Új Kelet online kiadása. 

A rendőrség a héten indított vizsgálatot és szerdán már letartóztatott két 27 éves férfit, akiket jelenleg az ügy fő gyanúsítottjainak tekintenek. Az Askeloni Törvényszék később öt nappal meghosszabbította a két gyanúsított előzetesben való tartását.

A 16 éves lány múlt pénteken fordult a rendőrséghez, mondván, hogy a nemi erőszak két nappal korábban történt a déli üdülővárosban, a Red Sea Hotelben. A rendőrség szerint a sértett nem volt a szálloda vendége, de barátjának ismerősei ott szálltak meg, akikkel együtt ittak.

A rendőrség beszámolt arról is, hogy a lánynak mosdóba kellett mennie, és az egyik szállodai szobába vitték. Ott állítólag egy csoport férfi megerőszakolta, akik közül néhányat nem is ismert.

A rendőrség nem volt hajlandó közölni, hány férfi szerepel a feljelentésben, ám az egyik szerdán letartóztatott gyanúsított ügyvédje azt állította, hogy ügyfele szerint akár harmincan is lehettek.

A kiskorú áldozat részeg volt, miközben a férfiak megerőszakolták, és néhányan a mobiltelefonjukkal rögzítették a bántalmazást, a rendőrség azonban egyelőre megkérdőjelezi azt, hogy 30 erőszaktevő volt érintett az ügyben.

Overlook at the Pool & Terrace
Eilati szállodák. Fotó: Leonardo-hotels

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a kiskorú védelme érdekében megerősítik a rendőrségi jelenlétet a lány otthonánál, bár nincs információ arról, hogy a lányt vagy a családját bárkinek is szándékában állna bántani.

A lány egyik rokona azt nyilatkozta, hogy

„ezen a ponton megpróbáljuk feldolgozni, ami velünk történt. Meg akarjuk őrizni a magánéletünket.”

A rendőrség még elemzi a felvételeket, hogy azonosítsa a többi érintettet. A nyomozás eddigi részletei szerint a hotel biztonsági kameráin látszik, ahogy néhány férfi annál a szobánál áll, ahol a lány tartózkodott, néhány pedig bemegy.

Csütörtökön a rendőrség szembesítette az áldozat barátját, akivel együtt utazott Eilatra azzal a gyanúsítottal, akiről úgy vélik, hogy elsőként erőszakolhatta meg a lányt a szállodában.

A barát ragaszkodott a lány által elmondott verzióhoz, amit a nyomozók hitelesnek és világosnak találtak az Ynet online hírportál szerint.

Egy tanú elmondta, hogy az áldozat és a barátja egy másik szállodában foglaltak szobát az állítólagos esemény estéjén, ám meghívták őket a Red Sea Hotelbe, ahol több barátjuk is tartózkodott.

A tanú szerint az áldozat túl sok alkoholt ivott, és rosszul érezte magát.

„Egy barátom szobájába vitték, aki olyan, mint a testvérem, akiben teljes mértékben bízom. Alig reagált [abban a pillanatban]”. A tanú azt is mondta, hogy ezt követően rövid időre magára hagyta a lányt, hogy vegyen valami ennivalót.

„Amikor visszatértem a szobába, egy csomó embert láttam. Ki-be járkáltak, vertem az ajtót, de senki sem válaszolt. Kiabáltam és ordítottam a nevét, de nem jött válasz. Hirtelen egy meztelen férfi kinyitotta az ajtót”

— mondta állítólag a tanú a rendőrségnek.

„Berohantam a szobába és láttam, ahogy a barátnőm az ágyon fekszik, és nem reagál. Azt mondanám, hogy szinte öntudatlan volt. Úgy tűnt, hogy nem érti, mi zajlik körülötte. Azonnal futottam, hogy segítséget hívjak”.

Az áldozat ügyvédje, Sani Moran pénteken azt nyilatkozta, hogy ügyfele nem volt olyan állapotban a támadás idején, ami lehetővé tette volna számára a gyanúsítottak számának pontos meghatározását.

„Nem látta a férfiakat a helyiségen kívül, és nem volt abban az állapotban, hogy felálljon” – mondta Moran. „A 30-as számmal kapcsolatban a sértettnek nincs semmiféle elvárása vagy követelése a rendőrség felé.”

Az ügy hatalmas megdöbbenést okozott Izraelben, a politikai spektrum minden oldaláról elítélő nyilatkozatok érkeztek.

„A feleségem és én reggel olvastunk az eilati csoportos erőszak gyanújáról. Ez sokkoló, nincs rá más szó. Ez nemcsak a lány ellen elkövetett bűncselekmény, hanem emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény, amely minden elítélést megérdemel, és a felelősöket bíróság elé kell állítani” – írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön Twitteren.

„Tegnap délután óta próbálom megérteni, de nem megy: milyen férfi az, aki beáll egy több tucat emberből álló sorba, útban egy szobához, ahol egy fiatal, zavarodott lány fekszik, mit próbál bizonyítani?” – írta Beni Ganz védelmi miniszter Twitteren. „A rendőrségi nyomozás még folyamatban van, de fontos, hogy üzenetet továbbítsak azoknak, akik részt vettek vagy tanúi voltak ennek az ügynek, vagy másoknak: Az egyetlen dolog, amit bebizonyítottál, az az, hogy mekkora lelki és erkölcsi romlottságra vagy képes. Erkölcsi önvizsgálatot kell végezni. A panaszos számára pedig fontos, hogy elmondjam: a szívem veled van, nem vagy egyedül”.

Gabi Askenázi külügyminiszter gyors rendőrségi nyomozást sürgetett a felelősök felkutatására. „Mindannyiunknak mélyen magunkba kell néznünk, hogy hogyan történhetett meg ilyen köztünk”.

Az ellenzék vezetője, Jair Lapid szerint a történtek „felfoghatatlanok”. „A csoport egyik tagja sem gondolt a nővérére, lányára, jóbarátjára? Senki sem mondta a barátainak: ‘állj, mégis mi a fenét csinálunk?’ A szívem a lánnyal és a családjával van”– tette hozzá, és a férfiak fényképeinek nyilvánosságra hozatalára szólított fel. „Szégyelljétek magatokat, söpredékek.”

Az Egyesült Lista vezetője, Ajman Odeh szerint nincsenek szavak az Eilaton történt kegyetlen nemi erőszakra.

Izraelben egyébként 10 nemierőszak-ügyből 9 vádemelés nélkül zárul. A tavaly év végén kiadott éves felmérés szerint pedig jelentősen megnőtt a szexuális zaklatásokkal és bántalmazásokkal kapcsolatos feljelentések száma.

Emberiesség elleni bűntettnek minősítette Netanjahu az eilati tömeges erőszakolást

Mind Benjamin Netanjahu miniszterelnök, mind Beni Ganz védelmi miniszter élesen felszólalt annak a 16 éves lánynak a csoportos megerőszakolása ügyében, amelyben mintegy 30 férfi érintett.