Emberiesség elleni bűntettnek minősítette Netanjahu az eilati tömeges erőszakolást

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter is élesen felszólalt annak a 16 éves lánynak a csoportos megerőszakolása ügyében, amelyben mintegy 30 férfi érintett.

Az ügy rendkívül felkavarta az izraeli közéletet, miután kiderült, hogy férfiak sorban álltak egy leitatott lány eilati hotelszobája előtt, hogy egymás után megerőszakolják – írja a The Times of Israel.

„Ez sokkoló. Nincs rá más szó. Ez nem csak a lány ellen elkövetett bűn, de az emberiség ellen is, amit határozottan el kell ítélni, az elkövetőket pedig a bíróság elé állítani” – tweetelte Netanjahu.

Beni Ganz hasonló üzenetet tett közzé, amelyben így fogalmazott: „Tegnap délután óta próbálom mindhiába megérteni, mit akarhattak bizonyítani ezek a férfiak, akik több tucat társukkal együtt sorban álltak egy leitatott lány szobája előtt?”

„A rendőrségi nyomozás tart, de fontos, hogy azt üzenjem azoknak, akik részt vettek az ügyben, vagy passzívan szemlélték ami történik: az egyetlen dolog, amit bebizonyítottak, micsoda lelki és erkölcsi lealacsonyodásra képesek. A büntetőjogi vetület előtt morális lélekvizsgálatra is szükség van. Az áldozatnak pedig azt üzenem: a szívem vele van és nincs egyedül”

– fogalmazott Ganz.

Az üggyel kapcsolatban más politikusok is elképedésüknek adtak hangot.

Jair Lapid ellenzéki vezető az esetet „megmagyarázhatatlannak” nevezte.

„Senki az elkövetők közt nem gondolt saját nővérére vagy húgára, lányára vagy barátjára? Senki nem mondta a másiknak, hogy «hagyjuk abba»? Együttérzek a lánnyal és a családjával”

– írta Lapid azt sürgetve, hogy az elkövetők fényképeit hozzák nyilvánosságra.

Hasonló módon nyilatkozott Ajman Odeh, az Egyesült Arab Lista pártkoalíció vezetője, aki azt írta: „nincsenek szavak az Eilatban történt kegyetlen erőszakolásra”.

F151109MS04.jpg (1024×628)
Eilat látképe. Fotó: The Times of Israel

A lány pénteken tett feljelentést a rendőrségen, szerdán az egyik elkövetőt letartóztatták és az előzetes letartóztatását öt napra meghosszabbították az askelóni városi bíróságon. A hírek szerint egy 27 éves észak-izraeli fiatalról van szó.

Egy másik, szintén 27 éves, Haderából származó elkövetőt csütörtökön tartóztatták le. További letartóztatások is várhatók.

A televíziós híradások arról számoltak be, hogy a tizenéves lány a hónap elején egy barátjával ment a déli üdülővárosba, ahol megismerkedtek egy baráti társasággal. Mindannyian együtt mentek inni, és egy ponton visszatértek egy szállodai szobába.

A tinédzser és a barátja azt mondják, hogy ekkor a férfiak egymás után megerőszakolták a lányt. Az első gyanúsítottat egy, a lánnyal folytatott üzenetváltása során továbbított videófelvétel alapján tartóztatták le. A gyanúsított azzal védekezett, hogy nem kommunikált a tinédzserrel, és valaki más használta a telefonját.

A gyanúsított azt állította, hogy több mint 30 férfi közösült a lánnyal, de a biztonsági kamerák bizonyítani fogják, hogy minderre nem kényszer alatt került sor; a férfiak sorban álltak a szoba bejáratánál, és az ittas állapotban levő lány egymás után szólította őket.

A rendőrség szerint a tinédzser barátja megpróbált segíteni, de nem tudott.

A lány barátja a 13-as hírcsatorna szerint azt mondta a nyomozóknak, hogy az egyik gyanúsított „azt állította, hogy orvos, és segíteni akar”, miközben egyértelmű volt, hogy a lány alkohol hatása alatt áll. A gyanúsított „ezt használta ki és közösült a lánnyal”.

Az Izraelben nők ellen elkövetett tíz szexuális erőszakból kilenc ügyet vádemelés nélkül zárnak le, és egy tavaly év végén kiadott éves jelentés szerint a szexuális zaklatások száma jelentősen növekedett.

Az erősek cinizmusa

Az kéne, hogy Magyarországon is legyen elfogadott az isztambuli egyezmény, vagy bármi, ami megálljt parancsol a nők elleni erőszaknak. Steiner Zsófia publicisztikája.