Biden újraindítja a kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal

Egy kiszivárgott dokumentum szerint az amerikai kormány újra felvenné a kapcsolatot a Palesztin Hatósággal. Az amerikaiak viszony a Mahmúd Ábbász által vezetett palesztin kormánnyal a Trump elnökség alatt romlott meg — írja az Arutz7 izraeli hírportál.

A Biden-kormány egy olyan tervet készít, amelynek célja az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság közötti kapcsolatok „helyreállítása” – derül ki a Reuters által szerdán idézett belső feljegyzés tervezetéből.

Két ember ismeri a Külügyminisztérium dokumentumát, amelyről először az Egyesült Arab Emírségek székhelyű The National című újság számolt be, és azt állította, hogy az még „korai” munkafázisban van, de végül alapját képezheti Trump-féle megközelítés egyes részeinek visszafordításához, melyet a palesztin arabok elítéltek, mondván, hogy az elfogult Izrael mellett.

Az dokumentum-tervezet egy része szerint az Egyesült Államok jövőképét mutatja be „a szabadság, a biztonság és a jólét előmozdítása mind az izraeliek, mind a palesztinok számára azonnal hatállyal”.

A dokumentum idézete szerint 15 millió dollárnyi COVID-19 járványtámogatást lehetne bejelenteni a palesztinoknak március végéig.

A jelentések szerint a az amerikai vezetés szigorúbb álláspontot képviselne az izraeli telep építési tevékenységekkel kapcsolatban, és említést tesz arról a kívánalomról, hogy „palesztinok kötelezzék el magukat az Izrael által terrorcselekmények miatt bebörtönzött egyének számára jutatott bőkezű kifizetések megszüntetése mellett”.

Egy névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta a Reutersnek, hogy a dokumentum egyelőre tervezet, amelyet még felül kell vizsgálni.

„Nincsenek észrevételeink a feljegyzéssel kapcsolatban” – mondta Jalina Porter, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője újságíróknak egy szerdai sajtótájékoztatón.

A Palesztin Hatóság fellélegezett Joe Biden hatalomra kerülése óta, hiszen a Trump elnökség idején, 2017-től kezdve szinte megszűnt a kapcsolat az Egyesült Államok és a Hatóság között, miután a Palesztin Hatóság bojkottálta Amerikát, tiltakozásul, hogy Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el, és az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét a városba költöztette.

A Biden-kormány azt tervezi, hogy visszavonja Trump Izraellel és a Palesztin Hatósággal kapcsolatos politikáját, ideértve a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PLO) washingtoni irodájának újbóli megnyitását.

Mi lesz, ha Mahmúd Abbász egy nap távozik a Palesztin Hatóság éléről?

Kutatók szerint Izrael készen áll, hogy megakadályozza a Hamász lehetséges hatalomátvételi kísérletét a Palesztin Hatóság területén.