Az Öböl menti Együttműködési Tanácsot is érdeklik a tárgyalások az iráni atomról

Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai szerdai közleményükben azt kérték, hogy ők is részt vehessenek az iráni nukleáris programról szóló esetleges jövőbeni tárgyalásokon, amelyekbe – követelésük szerint – bele kell venni Teherán ballisztikusrakéta- és drónprogramját is.

„A jövőbeni tárgyalásokon ugyanúgy szerepelnie kell az iráni rakétaprogramnak, benne a ballisztikus rakétákkal, a pilóta nélküli repülőgépekkel, a nukleáris programnak, valamint a Perzsa (Arab)-öbölbeli hajózás biztonságának is” – hangsúlyozták közleményükben a GCC-tagállamok (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar) külügyminiszterei.

A GCC tagállamainak külügyminiszterei szerdai rijádi találkozójuk végén megjelentetett közleményükben elítélték

„a térségbeli és globális biztonságot destabilizáló iráni viselkedést”.

Irán 2015-ben megállapodott az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza az atomprogramját cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump viszont 2018-ban kiléptette a szerződésből az Egyesült Államokat, majd visszaállította a büntetőintézkedéseket is, ezért Irán azóta több ponton is elkezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz, de ehhez előbb Teheránnak be kell tartania a szerződés előírásait.

Az öbölbeli arab országok nem támogatták a korábbi atomalkut, és keményebb álláspontot képviselnek Iránnal szemben, amelyet azzal vádolnak, hogy síita milíciákat támogat Irakban, Szíriában, Libanonban és Jemenben. A GCC szerdán ismételten azzal vádolta Teheránt, hogy fegyvereket csempész a Jemenben harcoló húszi síita lázadóknak, egyúttal elítélte, hogy a felkelők ballisztikus rakétákkal és drónokkal támadtak szaúdi polgári területeket és olajipari létesítményeket.

Begyorsult az iráni atomprogram

Persze ismét megsértik az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodást.