Amerikai hírszerző ügynökségek: fokozott terrorveszélyt jelentenek a fehér nacionalisták

Fokozott terrorveszélyt jelentenek a belföldi fegyveres csoportok és az úgynevezett fehér nacionalisták az Egyesült Államokban – áll az amerikai hírszerző ügynökségek szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

„A választási csalásokról szóló szóbeszédek, a Capitolium erőszakos megtámadásának bátorító hatása, a koronavírus-járvány okozta körülmények és az erőszakot népszerűsítő összeesküvés-elméletek szinte biztosan arra fognak ösztönözni néhány belföldi szélsőségest, hogy még ebben az évben erőszakhoz folyamodjon” – áll a jelentésben.

A dokumentumban kiemelték, hogy a magányos elkövetők és a kisebb szélsőséges csoportok hajlamosak leginkább támadásokat végrehajtani,

akik „gyakran önállóan radikalizálódnak a szélsőséges online tartalmak segítségével”. A felderítésüket és felszámolásukat nehezíti, hogy nincs kapcsolatuk az ismert erőszakos és szélsőséges szervezetekkel – áll a jelentésben.

A szerdai értékelés arra is figyelmeztetett, hogy a faji indíttatású szélsőségesek és a fegyveres csoportok halálos fenyegetést jelentenek. Az előbbiek főként a civileket támadják, míg az utóbbiak a kormányzati és rendvédelmi célpontokra koncentrálnak.

A jelentés külön kitért az úgynevezett fehér nacionalista csoportok fenyegetésére is, ezek „a legkitartóbbak, és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek”.

A jelentést – amelyet az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI), az amerikai belbiztonsági minisztérium és az amerikai igazságügyi minisztérium készített – a Capitolium január 6-ai megtámadását követően rendelte meg a Fehér Ház. Joe Biden amerikai elnök néhány nappal hivatalba lépése után utasítást adott a belföldi terrorfenyegetések átfogó felülvizsgálatára.

Hillary Clinton szerint a problémát a fehér felsőbbrendűséget hirdetők okozzák Amerikában

Hillary Clinton szerint a Trump elleni impeachment-eljárás nem fogja megoldani a „fehér felsőbbrendűség” hívei okozta problémát.