Végre: Érkezik a Shtisel amerikai adaptációja

Már több mint öt éve annak, hogy a Jóbarátok egyik alkotója, Martha Kaufmann eladta a Shtisel amerikai változatának ötletét az Amazon Primenak.

Ahogy az eredeti Shtisel, ez a sorozat is egy haredi zsidó családról szólt volna, Jeruzsálem helyett Brooklynban. Sajnos ez az Emmis névre tervezett sorozat sosem készült el, viszont úgy tűnik, a Shtisel amerikai adaptációját most mégis leforgatják. A forgatókönyvért a Telhetetlen című sorozat írója, Lauren Gussis felel, a rendezéssel pedig az Oscar-díjas Kenneth Lonergant bízták meg. Két neves zsidó filmes szakember alkotja újra minden idők egyik legkedveltebb zsidó sorozatát – ez nem sülhet el rosszul! Vagy mégis?

Közelebbről megnézve ez az adaptáció egyáltalán nem hasonlít a Shtiselre.

A Deadline magazin szerint az új sorozat egy modern kori Rómeó és Júlia-történet a beteljesületlen szerelemről. Az eredeti Shtisel cselekménye is hasonló felépítésű, az amerikai változatban viszont a lány egy hollywoodi álompár kivételezett helyzetben élő lánya lesz.

„Úgy tűnhet, mindene megvan, amit csak akar. Azonban találkozik egy huszonéves haszid fiatalemberrel, akihez ellenállhatatlan vonzalmat érez. Annyira vonzódik hozzá, hogy egész korábbi életét feladná azért, hogy vele lehessen”

– írja a Deadline.

Ennek láthatóan semmi köze a Shtiselhez. Azon túl, hogy mindkettőben van egy vonzó haszid férfi, egyáltalán nem hasonlít a két történet. Olyan, mintha két másik izraeli sorozatot, az A Touch away-t, és a The Baker and The Beauty-t gyúrták volna egy történetbe. Mindkét sorozat kiváló, de egyik sem hasonlít a Shtiselre. Mindezek ellenére ígéretesnek tartom az amerikai adaptációt – írja Lior Zaltzman, a Kveller újságírója.

Kenneth Lonergan filmjei, színdarabjai jól mutatják, hogy a rendező fogékony a Shtisel-szerű depresszív, melankolikus atmoszféra megteremtésére és képes jól eltalálni ezt a fajta hangulatot. Lonergan New Yorkban nőtt fel, zsidó édesanyja és ír édesapja mellett. Szülei egy progresszív magániskolába járatták, ahova korábban több zsidó híresség is járt. A díjnyertes rendezőnek már van tapasztalata zsidó karakterek megalkotásában, haszid zsidó azonban még nem szerepelt egyik filmjében sem. Ráadásul a tapasztalt filmrendezőnek ez lesz az első tévésorozata.

A Shtisel amerikai adaptációját a CBS stúdió készíti, és egyelőre nem tudni, melyik platformon láthatjuk majd és mikor. Mindenesetre, még ha nem is fog hasonlítani az eredeti sorozatra, azért nem bánnánk, ha ebben is Michael Aloni játszaná a főszerepet.

Jön a Shtisel harmadik évadja a Netflixen (videó!)

Bejelentették a népszerű izraeli sorozat premierjének időpontját.