Biden szerint Putyin lelketlen gyilkos, Moszkva tagadja, hogy beavatkozott volna az amerikai elnökválasztásba

Oroszország és Irán is megpróbálta befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt – közölte a valamennyi amerikai hírszerzési szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) kedden.

A 15 oldalas jelentés szerint a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányban az orosz kormány – Donald Trump korábbi elnök szövetségesein és kormányán keresztül – „megtévesztő vagy megalapozatlan állításokkal” próbálta lejáratni Joe Biden jelenlegi elnököt és a mögötte álló politikai erőt, a Demokrata Pártot.

„Az orosz állam és más emberek, akik mind a Kreml érdekeit szolgálják, azon dolgoztak, hogy következetesen befolyásolják az Egyesült Államok közvéleményét”

— áll a jelentésben.

Az ABC News amerikai hírcsatornán szerdán közzétett interjújában Joe Biden jelezte: hamarosan kiderül, milyen következményekkel kell számolnia az orosz vezetőnek, de többet nem árult el.

Az amerikai elnök lelketlen gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt, és azt ígérte, meg fog fizetni azért, hogy Donald Trump előző amerikai elnök javára próbálta billenteni a 2020-as elnökválasztást.

Az ellentétek dacára Biden aláhúzta: vannak területek, amelyek esetében a felek kölcsönös érdeke az együttműködés, ilyen például a nukleáris fegyverek számának korlátozása érdekében született START-egyezmény megújítása.

Az amerikai elnök állítása szerint viszonylag jól ismeri Putyint. Hozzátette: saját tapasztalata alapján a külföldi vezetők esetében az a legfontosabb, hogy ismerd a másik felet.

Biden elmondta: nem hiszi, hogy Putyinnak van lelke. Az ABC riportere ezt követően megkérdezte tőle, hogy gyilkosnak gondolja-e az orosz vezetőt, mire Biden igennel felelt.

A Kreml tagad

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke szerdán a Telegram-csatornáján bírálta az amerikai elnököt, azt állítva, hogy kijelentése „túlment a józan ész határán”.

„Így nem viselkedhet egy olyan ország vezetője, amely a demokratikus elvek és az erkölcs hordozójának szerepére pályázik”

– jegyezte meg Vologyin. „Így beszélni az államfőnkről senkinek sem megengedett” – tette hozzá.

„Alaptalan és bizonyítatlan a vád, miszerint Oroszország beavatkozott a 2020-as amerikai elnökválasztásba. A jelentést hibásnak tartjuk. Abszolút alaptalan és bizonyítatlan”

— jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Moszkvának nincs köze az amerikai elnökjelöltek elleni lejárató kampányokhoz, és nem avatkozott be a választásba. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az ehhez hasonló vádakat az Egyesült Államok ürügyül használhatja fel Oroszország elleni szankciók bevezetéséhez.

Mint mondta, Moszkva a büntetőintézkedések bevezetésével kapcsolatban az összes lehetséges forgatókönyvet figyelembe veszi, és kénytelen lépéseket tenni.

Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevízióban „a hazugság és a dezinformáció következő adagjának” minősítette az állítólagos orosz beavatkozásról szóló amerikai titkosszolgálati jelentést.

Irán is gyanús

A beszámoló szerint az amerikai hírszerző ügynökségek több – a választókat befolyásolni szándékozó – kísérletet is feltártak, köztük Irán „szerteágazó, burkolt befolyásoló kampányát”, amelynek célja Donald Trump támogatásának aláásása volt. A jelentés cáfolta azt az állítást, miszerint Kína Joe Biden mellett avatkozott volna be a választásba.

„Kína a stabilitást kereste az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatában, és egyik választási eredményt sem tartotta elég előnyösnek ahhoz, hogy kockáztasson”

— áll a jelentésben.

Az amerikai tisztviselők arról is beszámoltak, hogy Kuba, Venezuela és a libanoni Hezbollah félkatonai szervezet részéről is történtek erőfeszítések a választások befolyásolására, de – úgy fogalmaztak – ezek „kisebb méretűek voltak, mint Oroszország és Irán kísérletei”.

Az úgynevezett Mueller-jelentés állapította meg 2019-ben, hogy Oroszország be akart avatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba. Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábbi vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy vizsgálja ki az ügyet. A két évig tartó nyomozás eredménye egy 448 oldalas dokumentum – az úgynevezett Mueller-jelentés – lett, amelyben

megállapították, hogy Donald Trump korábbi elnök kampánycsapatának munkatársai nem működtek együtt az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Mueller: nem mentettem fel Trumpot

A képviselőházban viszont kiosztották, hogy neki nincs is joga felmenteni bárkit, tehát a kijelentésnek nincsen jogi relevanciája.