Miért nem érte el még Izrael a nyájimmunitást?

Három oka van annak, hogy az országban még mindig nem tért vissza az élet a normális kerékvágásba. A sikeres oltási kampány ellenére a nyájimmunitást még mindig nem sikerült elérni – írja a The Jerusalem Post.

“A nyájimmunitás az a védelem, amit vagy az oltástól, vagy egy korábbi fertőzéstől szerzünk. Ebben az esetben a vírusnak nem marad ereje arra, hogy meghatározza az életünket, ami ismét a normális kerékvágásban folyhat” – mondta Dr Dan Yamin, a Tel Aviv-i Egyetem mérnöki karának munkatársa.

Három oka van annak, hogy még mindig nem lehet elhagyni a maszkviselést, a távolságtartást, vagy a gyülekezések korlátozását.

Mutációk

A brit mutáns legalább 45 százalékkal fertőzőbb, mint a vuhani variáns. Ez azt jelenti, hogy a 60 százalékos átoltottság még nem hozza el a nyájimmunitást – legalább 80 százalékosra van szükség. Izraelben az új esetek 99,5 százalékáról mutatták ki, hogy egy új mutáns okozta őket.

A 45 százalékos szám a Yamin és kollégái által publikált kutatásból származik. A többi kutatás 30 és 70 százalék közé teszi ezt. Yamin elmondta: a Pfizer oltása a brit variáns ellen is hatásosnak bizonyult, viszont a többi mutáns ellen kevésbé válhat be. Ez azt jelenti, hogy a vírus még tovább jelen lesz az országban.

Tünetmentes terjedés

A vakcina elsősorban abban bizonyul hatékonynak, hogy a tünetekkel járó fertőzést akadályozza meg. A tünetmentes fertőzéssel és terjedéssel kapcsolatban azonban még akadnak kérdések.

Akik az oltás előtt kapták el a vírust, és tüneteik is voltak, most nagyobb eséllyel lesznek tünetmentesek, ha újra elkapják a vírust.

A friss izraeli tanulmányok azt mutatják, hogy a beoltottak kevésbé képesek a fertőzés továbbadására. Azonban egyelőre még nem derült ki, hogy ez mekkora mértékben igaz.

Gyerekek

Habár már több mint 5,1 millió izraeli megkapta a vakcinát, a gyerekeket nem kezdtek el tömegesen oltani. Izrael népességének 30 százaléka 16 év alatti. Ők egyelőre nem kaphatják meg a vakcinát. A gyerekek aránya több közösségben, például a harediknél még az országos aránynál is magasabb – akár 50 százalékos is lehet.

Daniel Cohen professzor, az Izraeli Járványkezelési Csapat tagja szerint az elsődleges prioritás az, hogy beoltsák azt a 800 ezer 16 és 50 év közöttit, aki még nem kapta meg a vakcinát. Azonban azt is elismerte, hogy komolyan javulhat a helyzet, ha neki tudnak állni a 16 éven aluliak beoltásának is.

A Pfizer jelenleg is teszteli a vakcinát 12 és 16 év közötti gyerekeken. A tesztek eredményére nyáron lehet majd számítani.

Lehetnek már olyan közösségek Izraelben, ahol már elkezdett megjelenni a nyájimmunitás – ott, ahol kevesebb a fiatal, vagy nagyobb a beoltottak aránya az országos arányoknál.

Yamin szerint a koronavírus hamarosan a “csendes járvány” fázisba léphet, ami azt jelenti, hogy nem lesznek kiugró fertőzöttségi adatok, és az egészségügy sem fog leterhelődni. Ez főleg azért lehet így, mert a gyerekek nagy részénél komolyabb tünetek nélkül folyik le a fertőzés. Azonban szerinte amíg nem fékezték meg a járványt, folyamatosan tesztelni kell, hogy kiszűrjék a tünetmentes eseteket, főleg olyan helyeken, ahol nagy számban élnek kockázati csoportokba tartozó emberek – például az idősotthonokban.

Habár a halálozások és a fertőzöttek aránya egyre alacsonyabb, még mindig fontos az, hogy óvatosak legyenek az emberek, és a megelőző intézkedéseket is betartsák – ez maszkviselést és távolságtartást jelent.

Járvány és migráció

Identitásunk része az anyanyelvünk, a kultúránk és a vallásunk, és joggal várjuk el a befogadottaktól, hogy ezt tiszteljék. Pelle János írása.