Naszrallah-t profilozta az IDF, a Hezbollah nem örül

A libanoni Hezbollah terrorszervezet élesen bírálta a hétvégén az izraeli Yedioth Ahronoth napilapban megjelent cikket, mely azt állította, hogy először fedi fel az Izraeli Védelmi Erők titkos hírszerzési aktáját a terrorszervezet vezetőjéről, Hasszán Naszrallahról – írja az Ujkelet.live.

A Yediot Ahronoth riportja a Naszrallah gyermekkorából származó fotók mellett feltárta, hogy az izraeli hadsereg paranoiásnak tartja a terrorista vezért, aki megszállottan olvassa mindazt, amit róla írnak az izraeli médiában.

„Hasszán Naszrallah az izraeli médiával él” – magyarázta “K”, az izraeli katonai hírszerzés (AMAN) kutatási részlegének vezető stratégiai kutatója, aki az elmúlt évtizedben folyamatosan a Hezbollah vezetőjét kutatja. Biztonsági okokból csak nevének héber kezdőbetűjével lehet utalni rá.

„Minden újságírót ismer. Így tanulmányozza az izraeli társadalmat, az izraeli közvéleményt, hogy közvetlenül összhangban legyen vele. Az elmúlt időszakban az izraeli média még nagyobb színpadot adott neki, mint Libanonban, a saját országában lévő média. A jelentőség, amit izraeli média tulajdonít neki, csak tovább táplálja önimádatát.”

Az AMAN kutatási részlegének több mint 15 kutatóból álló csapata, melynek “K” is egyike, mind egy dologra összpontosít: Naszrallah személyiségének és intézkedéseinek analizálására, hogy megjósolják a különböző forgatókönyvekre adott reakcióit.

Folyamatosan frissítik a hozzájuk érkező információkat, mind nyílt forrásokból, mind minősített hírszerzési forrásokból, és összeállítják az izraeli hírszerzési közösség „Naszrallah-fájlját”.

Hogy milyen ember Naszrallah? K szerint „karaktere, személyisége nagyon lenyűgöző és összetett, és lehetetlen mindent tudni róla. Egyedülálló politikai-stratégiai tehetsége van, és az elmúlt három évtizedben kétségbevonhatatlan vezetőként ápolta imázsát.”

„Nagyon központosított, zárkózott, ritkán konzultál, az önimádatig arrogáns. Nagyon éles eszű ember, nagyon intelligens, de rendkívül öntelt. Támogatói, de ellenzői szemében is szimbólum és rejtély. Egyesek azt állítják, hogy sokat hazudik.”

„Naszrallah elsősorban klérusnak tartja magát. Tehát hazudik, de a vallási tekintély jóváhagyásának pecsétjével. A síiták között van egy »takijja« nevű fogalom – amely vallási engedély a hazugságra. De nagyon nem szereti, ha a hazugságaira fény derül – mondja „K”.

„Csapatunk egyik következtetése az, hogy Naszrallah két identitás között tépelődik: vallásos identitás, egy jámbor iszlamistáé; és a politikusé, a pragmatikusé, aki a polgári lakosságot is felügyeli.”

„Merev erkölcsi iránytűje feszültséget kelt benne az Irán iránti vallási elkötelezettsége és a Libanon iránti elkötelezettsége között. Az évek során szélsőséges vallási küldetéssel rendelkező forradalmárból pragmatikusabb színésszé alakult át” – írja a cikk.

„Megutálta a kockázatvállalást. A múltban sokkal több kezdeményezést vállalt, és többet engedett meg magának. Most csak akkor fog intézkedni, ha úgy érzi, hogy sarokba szorult. A korral érett és visszafogottabb lett.”

A csapat egyik tagja, “A” százados szerint Naszrallah nem gondolkozik az utódlás kérdésén.

„Nagyon fanatikus az imidzsével kapcsolatban, nem engedi, hogy mások felemelkedjenek a közelében. Nem gondoskodik örökösről a halála után napokra. Fanatikusan őrzi katonai irányítását. A döntéshozatal, az utolsó szó egyedül az övé.”

„Ez különösen érdekes időszak Naszrallah követésében. Libanon gazdaságilag összeomlik, a COVID-19 sújtja, maga Naszrallah pedig Izrael célkeresztjében van, és rejtőzködni kényszerül.”

„Erős és vitathatatlan vezetői képe a 2006-os második libanoni háború óta megrepedt. Néhányan a síiták közül, saját szektájában bírálják őt.” Azonban az AMAN-csapatban senki sem siet megírni Naszrallah nekrológját.

„A koronavírus tovább ront a helyzeten, de elutasítja az ellenség, Amerika által készített oltásokat. A közeljövőben nem fog nyugdíjba menni, és nem gondoskodik örökösről.”

Válaszul az Al-Akhbar szerkesztője, Ibrahim al-Amin, aki a Jeruzsálemi Közügyek Központja szerint közel áll Naszrallahoz, azt írta, hogy a Yediot-cikk „szakmai sértés”, és „a tömegkommunikációs kar hallgatója” jobb cikket írt volna „Izrael legkiemelkedőbb ellenségéről” – közölte a Jerusalem Post hétfőn.

Al-Amin tagadta, hogy Naszrallah egy földalatti bunkerben él, amint azt a Yediot cikke állítja, és azt írta, hogy Libanon területét is el szokta hagyni, és szabadon mozog az egész országban.

A cikk közzététele a nagy példányszámú Yediot újságban széles körben Izrael Hezbollah-val folyamatban lévő pszichológiai harca részének tekinthető, amely magában foglalja az iráni meghatalmazott fejlett fegyvereket tároló raktárainak leleplezését és kísérleteit a precíziós irányítású lőszerek gyártására.

Karanténba került Naszrallah, a Hezbollah vezetője

A terrorszervezet vezetőit feltehetően iráni kapcsolataik fertőzhették meg.