Ki az úr a francia külvárosokban?

Mindig is voltak városi fiatalkorú bűnözők, s ők gyakran folyamodtak erőszakhoz – írja a Metazin.

(…) Marwan Mohammed szociológus a France News Live webmagazinban azzal nyugtatja az olvasót, hogy Chicagóban tavaly 700 lakos halt erőszakos halált, köztük 300 fiatalkorú. A belügyminisztérium azonban nem szeretné, ha Párizs is eljutna odáig, és májusra intézkedési tervet ígér. A hírek szerint mindenekelőtt szigorúbb rendőri jelenlét és keményebb fellépés szerepel az elképzelések között.

Érthetően, csak ez persze tüneti kezelés. A harmadik-negyedik generációs bevándorlók lakta lakótelepeket szemérmesen prioritásos várospolitikai övezeteknek nevezik, mert nem akarnak francia és francia között származás szerint különbséget tenni. De az ottaniak körében az átlagosnál sokkal magasabb a munkanélküliek aránya, akárcsak az iskolából kimaradóké.

Mint a Metazinban többször is szó volt már róla, az ottani szociális és etnikai problémaelegy súlyossága régóta ismeretes.

Sauvadet kutatásaiból az derül ki, hogy ezeken a lakótelepeken a harminc éven aluliak egytizede tartozik valamilyen bandához. Ők az utcán élik életüket, nemcsak áthaladnak a közterületen, mint mások. Kiskoruktól kezdve együtt bandáznak, már 7-8 évesen igyekeznek kimenekülni az otthoni konfliktusok elől az utcára. Iskolai eredményeik siralmasak, ezzel is összefügésben kitaszítottnak érzik magukat, és az erő felmutatásával igyekeznek bizonyítani maguknak, hogy nem érnek kevesebbet senkinél. Új jelenség, hogy a bandák közti konfliktusok az interneten bontakoznak ki. A társasági oldalakon sokkal könnyebb a sértegetés, mint a személyes kontaktusokban, de aztán egy-egy súlyos sértést már könnyen követ fizikai megtorlás. Az elmúlt évtizedekben egyre erősebb a hivatásos kábítószerkereskedelem is a lakótelepeken, és gyakran a bandák is kapcsolatban állnak a bűnöző csoportokkal. Az utóbbiak elsősorban a drogok terjesztésére használják fel őket, de annak már nem örülnek, hogy tagjaik az ő szempontjukból értelmetlen presztízsháborúkkal vonják magukra a hatóságok figyelmét.

A teljes cikk itt olvasható.

Muszlimok bosszújától féltik a franciákat

Biztonsági figyelmeztetést adott ki a francia külügy, amely szerint muszlim országokban lévő franciák legyenek nagyon óvatosak.