A zsidósággal kapcsolatos ismereteket fognak oktatni az egyiptomi iskolákban

A történelem során először lesz az egyiptomi diákoknak lehetőségük arra, hogy az iskolákban zsidó szövegeket is tanulmányozzanak.

Az egyiptomi Oktatási Minisztérium által bevezetett új tantárgy törzsanyagát azok az értékek és szövegek képezik, melyek a zsidóságban, az iszlámban és a kereszténységben ugyanazt jelentik. Ennek értelmében a történelem során először lesz az egyiptomi diákoknak lehetőségük arra, hogy az iskolákban zsidó szövegeket is tanulmányozzanak – írja a The Jerusalem Postra hivatkozva a zsido.com.

„Az, hogy az Oktatási Minisztérium hozzájárult ahhoz, hogy a három vallás által közösen vallott értékekről szóló tantárgyat bevezessék, igazolja azt, hogy az állam számára mennyire fontos, hogy a tolerancia és a testvériség értékét hirdesse” – mondta Kamal Amer, a Nemzeti Biztonsági Tanács feje. Hozzátette továbbá:

„A három vallásnak vannak olyan közös értékei, melyeket a diákoknak feltétlenül tanulmányozniuk kell annak érdekében, hogy szembeszállhassanak a szélsőségesek, valamint az eretnekek által terjesztett gondolatokkal, melyeket bizonyos csoportok terjesztenek a társadalomban… Abdel Fattah al-Sisi elnök nagyon szeretné megtanítani a fiataloknak a mások iránti tisztelet, a tolerancia, valamint a vallásos fanatizmus, illetve szélsőségesség elutasításának értékét. Ezért döntött úgy az Oktatási Minisztérium, hogy a közös értékeket tanítani fogja az iskolákban.”

A parlamenti előterjesztést követően február közepén fogadta el a minisztérium a döntést. Az újonnan bevezetett tárgyat az illetékesek olyannyira fontosnak tartják, hogy még a bizonyítványba is belekerül majd az értékelés, holott a vallásos tárgyakat általában nem számítják bele az elért eredményekbe.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Netanjahu 10 év után Egyiptomba látogathat

Kairó is aggódik, hogy a Biden-kormány új nukleáris megállapodást köt majd Iránnal, amely aláásná a regionális stabilitást.