Netanjahu 10 év után Egyiptomba látogathat

Ez lesz egy évtized után az első hivatalos látogatás izraeli kormányfő részéről az észak-afrikai országban – írja az Israel Hayom.

Kairó aggódik amiatt, hogy a Biden-kormány a Trump-adminisztrációhoz képest gyökeresen más politikát folytat és új nukleáris megállapodást köt majd Iránnal, amely aláásná a regionális stabilitást – állítják az egyiptomi tisztviselők.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök várhatóan a következő napokban Egyiptomba tart hivatalos látogatásra Abdel-Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök meghívására – erősítették meg a kairói tisztviselők Izrael Hayomnak. Ez több, mint 10 év után az első hasonló látogatás.

Netanjahu várhatóan egy sor regionális kérdést fog megvitatni az egyiptomi vezetővel, és minden bizonnyal megerősítik a biztonsági és a diplomáciai kapcsolataikat az iráni fenyegetés fényében, valamint koordinálják Jeruzsálem és Kairó közötti álláspontokat Joe Biden megválasztott elnök hivatalba lépése előtt.

Netanjahu és el-Sziszi szintén minden bizonnyal megvitatják majd Izrael és a palesztinok közötti tárgyalások megújításának lehetőségét, valamint az egyiptomi hírszerző szolgálatok erőfeszítéseit a Gázai övezet megzabolázása érdekében.

Eljött az ideje a szaúdi-izraeli békének?

Richard Goldberg szerint annak érdekében, hogy az Egyesült Államok továbbra is fegyverekkel lássa el Szaúd-Arábiát, békét kell kötni Izraellel.

Az egyiptomi tisztviselők szerint a kormány aggódik amiatt, hogy a Biden-kormány ellenséges lesz Kairóval szemben, és hogy új nukleáris megállapodást köt Iránnal, amely aláássa a regionális stabilitást. A tisztviselők azt is elmondták, hogy Kairó nagy jelentőséget tulajdonított az Ábrahám-egyezménynek, valamint az Izrael és más mérsékelt szunnita arab államok és Szudán között létrejött regionális szövetségnek.

Az egyiptomi külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője elmondta Izrael Hayomnak, hogy ha az egyiptomi és az izraeli vezetők találkoznak, akkor Netanjahu az állami vezetőket megillető fogadtatásban részesül majd.

„Ha Netanyahu tervezett egyiptomi látogatása megtörténik, el-Siszi elnök a repülőtéren egyiptomi és izraeli zászlókkal köszönti majd” – ​​mondta.

A tisztviselők szerint a két vezető vagy Kairóban vagy Sarm el-Sejkben fog találkozni, legutoljára személyesen 2018-ban New Yorkban, az ENSZ-ben tárgyaltak.

Hamász Izraelnek: küldjetek több lélegeztetőgépet, vagy bombázunk

Nem tudják megakadályozni a rakétatámadásokat, ha rosszabbra fordul a helyzet, ezért kértek segítséget a maguk módján.