Hamász Izraelnek: küldjetek több lélegeztetőgépet, vagy bombázunk

A Hamász még több lélegeztetőgépet követel Izraeltől, mert egyre kevesebb a szabad kapacitás a gázai intenzív osztályon a koronavírus miatt. A terrorszervezet közölte, nem tudják megakadályozni az újabb rakétatámadásokat, ha rosszabbra fordul a helyzet – írja a The Algemeiner.

Az Al-Akhbar libanoni újságnak azt mondták a Gázai övezetet uraló palesztin terrorszervezet illetékesei, hogy Egyiptomon keresztül üzentek Izraelnek:

„A dolgok elszabadulhatnak az övezetet érő nagy nyomás miatt”, az Askelónt ért vasárnap esti rakétatámadás pedig figyelmeztető lövés volt.

A Hamász további lélegeztetőgépeket követel Izraeltől Gázába, ahol a koronavírus-járvány egyre jobban terjed az utóbbi hetekben. Az övezetben összesen száz olyan kórházi ágy van, amelyhez van lélegeztetőgép. Ezekből jelenleg már 70 foglalt.

Izrael jóváhagyta, hogy 15 új eszközt ad a Palesztinai Hatóságnak, de annak csekély érdeke fűződik ahhoz, hogy az eszközök a rivális Hamász által uralt Gázai övezetbe kerüljenek. Izrael ugyanakkor nem akadályozza, hogy nemzetközi egészségügyi segély eljusson az övezetbe.

A Hamász nem közvetlenül fenyegette rakétázással Izraelt, csak azt mondta, hogy ha a helyzet rosszabbra fordul, akkor nem tudja megakadályozni mások ilyen támadásait. Ez a Hamászra jellemző próbálkozás, hogy elkerülje a felelősséget a rakétatámadások miatt – írja a lap.

Megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma a Gázai övezetben

Az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet a járvány terjedése nyomán kilátásba helyezte a teljes zárlat elrendelését.

Áprilisban a Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar is fenyegette Izraelt. Azt mondta, hogy ha az övezet nem kap elegendő lélegeztetőgépet, akkor erőszakkal veszik el azokat, leállítva a hatmillió izraeli ellátását.

Izraelnek több mint 9 millió lakosa van, ezek közül körülbelül 6 millió zsidó, vagyis ez egy népirtással való fenyegetés volt a Hamász részéről, jegyzi meg a lap.