A Coca-Cola csak olyan ügyvédi irodákat fog alkalmazni, amelyek teljesítik a fekete ügyvédekre vonatkozó kvótáját

Ez azt jelenti, hogy a cég által igénybe vett ügyvédi idő 15 százalékát afroamerikai jogászoknak kell biztosítaniuk.

A Coca-Cola új szabályt hozott a cég által igénybe vett jogi szolgáltatásokkal kapcsolatban. Csak olyan ügyvédi irodákat vesznek igénybe, amelyek vállalni tudják: a cégnek kiszámlázott ügyvédi idő 15 százalékában fekete jogászok fognak foglalkozni velük. Ez az arány nagyobb, mint a feketék aránya az Egyesült Államok lakosságán belül, ami nagyjából 13 százalék – írja a The Daily Wire.

A döntésről az üdítőcég jogi osztálya levélben tájékoztatta a cég amerikai, külsős jogászait január 28-án. Azt írták: az ügyvédi irodáknak „vállalniuk kell, hogy a kiszámlázott ügyvédi idő legalább 30 százaléka valamilyen kisebbséghez tartozó ügyvéd közreműködésével történjen, és ennek legalább fele fekete ügyvéd bevonásával”.

Ezeken az elvárásokon egyébként szigorítani terveznek a jövőben.

A cég hosszabb távú terve az, hogy az ügyvédi idő legalább 50 százalékát valamilyen kisebbségi csoporthoz tartozó ügyvédek biztosítsák, 25 százalékát pedig feketék. Az ügyvédi irodáknak a már megkötött szerződésekre vonatkozóan is biztosítani kell az új szabályok érvényesítését.

A feketék az USA lakosságának 13,4 százalékát teszik ki. A fekete ügyvédek aránya sokkal alacsonyabb: ők csupán mintegy 5 százalékát teszik ki az összes amerikai ügyvédnek.

Amennyiben a Coca-Colával kapcsolatban álló ügyvédi irodák két negyedéven keresztül sem teljesítik a cég elvárásait, akkor a cég 30 százalékkal kevesebbet fog nekik fizetni az új szerződések keretében, ha pedig hosszabb távon sem veszik figyelembe a kvótát, akkor a Coca-Cola teljesen megszakítja velük a munkakapcsolatot.

Tanfolyam a Coca-Colánál: legyünk kevésbé fehérek!

A Coca-Cola netes szemináriumokon belül igyekszik arra nevelni munkavállalóit, hogy „legyenek kevésbé fehérek”.