A Pfizer vezérigazgatója dicsérte a “megszállott” Netanjahut

Netanjahu állítólag harmincszor hívta fel a vezetőt, hogy létrejöhessen a vakcinaüzlet. 

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója csütörtökön dicsérte Benjamin Netanjahu miniszterelnök “megszállottságát,” amivel a politikus elérte, hogy létrejöjjön az ország és a cég közötti vakcinaüzlet. Arról is beszélt a Channel 12-nek, hogy pár héten belül a 16 év alattiak is megkaphatják a cég oltását – ám ez az FDA döntésétől függ. Felidézte, hogy Netanjahu harmincszor hívta fel, hogy létrejöhessen az üzlet – számolt be a The Times of Israel. 

Úgy hiszi, hogy az év vége előtt az általános iskolásoknak is elkezdhetik beadni az oltást. Jelenleg 2000, 12 és 15 év közötti gyereken tesztelik a vakcinát. Ennek pár hónapon belül meg is lesz az eredménye.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium úgy becsüli, hogy az ország a 12 év feletti gyerekeket májusban, vagy júniusban kezdheti tömegesen oltani. Szerdán azt is bejelentették, hogy már hatszáz 12 és 16 közötti gyerek megkapta a Pfizer vakcinát, és eddig nem tapasztaltak jelentős mellékhatásokat. A beoltott gyerekek valamelyik kockázati csoportba tartoztak: vagy túlsúlyosak, vagy szívbetegek voltak, vagy más krónikus betegségtől szenvedtek.

Az iskolanyitások kezdete után különösen komoly probléma lett a gyerekek fertőzöttsége az országban. A fertőzöttek között egyre nagyobb arányban jelennek meg a fiatalkorúak. Ez a felnőtt lakosság oltottságának, és az új mutánsoknak tudható be.

A Moderna és az AstraZeneca is elkezdte gyerekeken tesztelni a vakcinát.

Bourla szerint jó, hogy Izrael lett a vakcina tesztországa. Elmondta, hogy több állam vezetőjével is tárgyalt, de Netanjahu bizonyult a legkitartóbbnak abban, hogy országában minél előbb megkezdődhessen a tömeges oltás. Ezen felül Izrael “fantasztikus egészségügyi rendszerét” is dicsérte.

Amikor Netanjahu azon állításáról kérdezték, hogy csak ő képes vakcinákat hozni Izraelbe, Bourla elmondta, hogy a cége államokkal, és nem személyesen a vezetőkkel ír alá.

“A vakcinákból minden országnak adunk el, attól függetlenül, hogy kik vezetik azokat” – mondta.

A görög születésű Bourla, aki egy holokauszttúlélő fia, eredetileg március 8-án érkezett volna Izraelbe, de az utazást el kellett halasztani. Erre azért volt szükség, mert a járvány miatt még mindig nehéz megoldani az ilyen utak logisztikáját. Korábban egyébként olyan pletykák is felmerültek, hogy Bourla azért halasztja el az utazását, mert nem akarja befolyásolni a március 23-i választásokat az országban.

Netanjahu többek között azzal is kampányol, hogy csakis személyes közbenjárása miatt sikerülhetett ilyen gyorsan a lakosság több mint felének beoltása.

Bourla elmondta, hogy több olyan levelet is kapott, amikben arra kérték, ne jöjjön Izraelbe a választások előtt, valamint olyanokat is, amikben pont erre biztatták.

“Nem az a munkám, hogy politizáljak” – mondta a vezérigazgató.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Közös sajtótájékoztatót tartott Jeruzsálemben az izraeli, a magyar és a cseh kormányfő

Lesz „zöld útlevél” Magyarország és Izrael között, Netanjahu pedig hálás a diplomáciai támogatásért.