Újraválasztották Jahja Szinvart a Hamász gázai vezetőjének

Újraválasztották Jahja Szinvart a Hamász iszlamista mozgalom Gázai övezetért illetékes vezetőjének – közölték helyi tisztségviselők szerdán.

A helyi sajtó beszámolói szerint Szinvar 167 szavazatot kapott az egyfajta parlamentként szolgáló 320 tagú Súra Tanácsban.

Megfigyelők szerint a választás Jahja Szinvarnak a Hamász politikai és katonai szárnyára kiterjedő befolyását tükrözi.

Az 58 éves Szinvar 2017 óta a Gázai övezetet kormányzó Hamász helyi vezetője.

A Hamász katonai szárnyának egyik alapítója volt, akit Izraelben terrorizmus miatt ítéltek el. 2011-ben szabadult huszonkét, rácsok mögött töltött évet követően egy fogolycsere-megállapodás keretében.

Szinvar egyrészt támogatja a Hamász Izraellel való békés együttélést elutasító álláspontját, másrészt relatív stabilitást sikerült teremtenie a palesztin övezet határán. Igyekezett javítani a kapcsolatokat Egyiptommal is, amely korlátozásokat vezetett be a kétmillió lakosú palesztin területtel közös határán.

Szinvar kihívója Nizar Avadallah volt, a Hamász egyik alapítója, aki tárgyalófélként vett részt a 2011-es fogolycsere-megállapodásban.

A Hamász még nem választotta meg a másik palesztin területért, Ciszjordániáért felelős vezetőjét.

A szervezet legfőbb vezetője továbbra is Iszmáil Haníje, aki jelenleg Katarból irányítja a szervezetet. Kihívója a tisztségért a Hamász korábbi vezetője, a szintér Katarban élő Háled Meshál.

A tervek szerint a palesztin területeken az általános választásokat május 22-én, az elnökválasztást július 31-én tartják. Amennyiben megvalósul, 15 éve a mostani lesz az első alkalom, hogy a palesztinok szavazás útján választanak. A legutóbbi elnökválasztást 2005-ben, a legutóbbi parlamenti választást 2006-ban tartották.

Mi lesz ha a Hamász nyeri a palesztin választásokat?

15 éve először választhatnak a palesztinok, azonban a szakértők attól tartanak, hogy sokan a terrorszervezetre fognak voksolni.