Megszólalt a Proud Boys korábbi muszlim tagja

Az USA-ban tovább folynak a szövetségi nyomozások a Capitolium január 6-i ostromával kapcsolatban. Több szélsőjobboldali csoport is célkeresztbe került, 22 ember ellen pedig már vádat is emeltek. A Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is köztük vannak, akiket azzal is vádolnak, hogy rendőrök kezéből téptek ki pajzsokat, ablakokat törtek be, és a “Gyilkold meg a Médiát!” feliratot graffitizték fel a Capitolium területén – írja a The Jerusalem Post.

A szervezet kaliforniai tagjai az elnökválasztás után több mint egy hónapig folyamatosan jelen voltak a sacramento-i törvényhozás épületénél is, ahol egyenruhában és golyóálló mellényben masíroztak. A szervezet tagjai, akik “büszke nyugati sovinisztákként” jellemzik magukat, nem hivatalos “biztonsági személyzetként” védték a Trump mellett tüntetőket, és konfliktusokat kerestek az ellentüntetőkkel.

Az egyik ilyen tüntetésen adott interjút az Odin fedőnevű Proud Boys-tag, aki korábban egy “Hetero büszkeség menete” nevű rendezvényen is részt vett Kaliforniában. A november 28-án készült interjút úgy vállalta el a fekete cowboy-kalapot, golyóálló mellényt és kést is viselő, eltakart arcú férfi, hogy tudta: egy zsidó újságíróval beszélget.

Elmondta, hogy az Odin nemcsak a neve, hanem a hívójele is a csoporton belül. Hozzátette, hogy elsősorban nem a koronavírus miatt visel maszkot, hanem azért, hogy ne ismerjék fel, és ne legyen a “cancel culture” áldozata.

Számára a “nyugati sovinizmus” azt jelenti, hogy ragaszkodik a “hagyományos család” értékeihez, és ahhoz, hogy “a férfiak férfiak, a nők pedig nők.” Hozzátette: “A nyugati soviniszták igazából büszke amerikai hazafiak.”

A nyugati értékeket magasabb rendűnek tartja, mint más kultúrákat. Szerinte ezek az amerikai társadalom alapjai, amiket a “törvénytelenségre és anarchiára” törekvő liberálisok próbálnak megsemmisíteni. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy különböző hátterű és kultúrájú emberek közösen éljenek egy társadalomban, nem volt hajlandó válaszolni. Ezt azzal magyarázza, hogy fél, hogy a véleménye miatt a fehér felsőbbrendűség hívőjének fogják beállítani.

Azt viszont elmondta, hogy a Proud Boyst elég sokszínű szervezetnek tartja: vezetőjük egy fekete kubai, ezen felül zsidó tagok is vannak. Ő maga korábban muszlim volt. Szerinte azért nincs konfliktus a sokszínűség és a tradicionális keresztény értékek védelme között, mert a Proud Boys alapvetően egy libertárius szervezet, ahol nem a származás, csak a “gyakorlat” számít. Habár ő maga évekkel ezelőtt elhagyta a muszlim vallást, nem gondolja, hogy ne lehetnének gyakorló muszlim tagjai a szervezetnek.

Donald Trumpon kívül fiát, Donald Trump Jr. is vállalható politikusnak látja, valamint Rand Paulról és Jim Jordanról is jó véleménye van. Trumpot egyébként többször anyagilag is támogatta.

Az alkotmányos köztársaságot, mint államformát, támogatja, viszont úgy gondolja, hogy a demokratikus módszerek kudarcot vallottak. Szerinte ezeknek az alternatívája a kapitalizmus lenne. Erre bizonyítéknak azt hozza fel, hogy a demokraták nem tudták megoldani a hajléktalanság problémáját Kaliforniában. Közben viszont azt hallja, hogy a republikánusok vezette államokban nem olyan rossz a helyzet, mint náluk.

Úgy hiszi, hogy a választásokat a demokraták elcsalták, és hogy Trumpnak mindent meg kell tennie, amit legálisan megtehet, hogy megváltoztassa az eredményt. Szerinte az ügy egészen a Legfelsőbb Bíróságig fog menni. Azonban ha ez a testület sem ad igazat Trumpnak, akkor nincs más választása, mint elfogadni a hivatalos eredményt.

Elmondta: azért vitt egy kést a tüntetésre, hogy meg tudja védeni magát. Az erőszakot szerinte sosem a Proud Boys kezdi: ők csak véget vetnek annak.

„Szembenézünk a cionista bűnözőkkel” – még nácibb lesz a Proud Boys

A „Büszke Fiúk” más jobboldali csoportokkal együtt Trumpot támogató tiltakozó gyűlésre készülnek Washingtonban.