„Közelebb kerültem a judaizmushoz, mint valaha” – vallja a baloldalból kiábrándult Dave Rubin

„Valójában abszolút mérsékeltek a nézeteim, ez viszont ma veszélyesnek számít” – vallja Dave Rubin. A milliónyi követővel rendelkező, magát klasszikus liberálisnak valló amerikai véleményvezér arról beszélt a Mandinernek, hogyan vált mostanra Amerika újbaloldali őrültekházává, és mit gondol a tech cégek hatalmáról, a bevándorlásról, a vallás és a család intézményéről, s a nemzetek identitásának védelméről.

Ön sokszor nevezi magát klasszikus liberálisnak, aki kiábrándult a baloldalból. Ez mit jelent?

Szerintem az egyik oka a liberalizmus mai összeomlásának, hogy a „woke” népség látta a liberalizmus gyenge pontját, nevezetesen a liberalizmus toleranciáját. A liberalizmus ezen erőssége egyben gyengeség is.

A „woke” csapat behatolt a liberalizmusba és belülről nagyrészt elpusztította azt.

Ezért gondolom, hogy ha az ember manapság klasszikus liberálisnak nevezi magát, akkor modern konzervatívnak számít. Amerika alapítói tudták ezt, és azt mondták, hogy Isten által adott jogai vannak az embernek, nem pedig az állam által adott jogok. Az állam nem tesz szabaddá, viszont az állam megvédi a jogaidat. Eközben azt is mondták, hogy az állam nem szabályozza a vallásodat. Ez nagyon mély dolog! Azt mondták, hogy vannak istenadta jogaid, a jogok az emberek felett állnak, de nem muszáj hinned semmiben, az Istennel való kapcsolatod a te dolgod. Ez egy elv, ami alapján lehet élni.

Ön 2019-ben beszélt először arról, hogy bár korábban ateista volt, de most már úgy látja, hogy „kell lennie valaminek rajunk kívül”. Még mindig így látja-e, és közeledett-e azóta a judaizmushoz?

A dolog háttere, hogy másfél éven át jártam a világot Jordan Petersonnal, több mint százszor léptünk fel. Jordan talán a legfontosabb gondolkodó, aki jelenleg él a földön. Megtiszteltetés volt részt venni az előadásaiban. Az egyik dolog, amiről sokat beszél, a történetek fontossága, és főleg bibliai történetekről beszél. Ő már szinte Biblia-tudós, ha nem egyenesen az. Ő úgy érvel, hogy a felvilágosodás értékei – a szólásszabadság, az egyén, a nyitott kutatás – mind jó dolog. Ezzel egyetértek, én magam is írtam egy könyvet a klasszikus liberális elvek védelmében. De Jordan szerint ez alatt kell lennie valami örök, empirikusan felismerhető igazságnak. Én azt mondanám, hogy ez Isten, és szerinte a bibliai történetek is ezt mutatják. Mi az oka annak, hogy hiszünk benne: a kisember le tudja győzni a hatalmaskodókat? Ez a történet a Bibliában van, ez Dávid és Góliát története.

Vannak morális igazságok, amelyek az emberi elmén kívül léteznek.

Az elmúlt évben valószínűleg közelebb kerültem a judaizmushoz, mint valaha életemben. Nem tartok kóser konyhát, de tartom a sabbatot. A munkám jelentős része, hogy emberekkel beszélgetek, és nagyon szeretek hívőkkel beszélgetni. Sok ateista is volt már a műsoromban, de voltak hívő keresztények, konzervatív rabbik, és szeretem hallgatni, hogyan jutnak azokra a következtetésekre, amelyekre jutnak. A küldetésem része, hogy valami igazat találjak.

Veszprémy László Bernát teljes interjúja itt olvasható.

Kirúgták David Schoent, mert Trump képviseletét látta el

Schoen szerint az „eltörlés kultúrája” mára inkább radikalizmussá, mint liberalizmussá vált.