Egy új kutatás megmutatja, mi volt a haredi zsidók szerepe a koronavírus első napjaiban

Kutatók megállapították, hogy a tavalyi Purim egy szuperterjesztő esemény volt. Azt javasolták, hogy a jövőben kultúra-specifikusak legyenek a járványvédelmi intézkedések, egyben megcáfolták azt, hogy az ultraortodox közösségek nyájimmunitást értek volna el – írja a Times of Israel.

Az Nyílt Amerikai Orvosi Egyesületi Hálózat Folyóiratában megjelent tanulmány bizonyítja, amit már többen sejtettek: a koronavírus múlt tavasszal már azelőtt terjedni kezdett az ortodox közösségekben, hogy közegészségügyi rendeletek születtek volna a vírusról.

A kötelező maszkviselés és az országos lezárás, valamint a járványhelyzet bejelentése is mind a tavalyi Purim ünnepe után történtek.

A komoly ellenőrzésen átesett tanulmány szerzői – akik egyébként maguk is ortodox zsidó orvosok – több ezer vérmintát vizsgáltak, amiket öt különböző állam ortodox zsidóitól vettek. Tíz kutatólabort vettek igénybe a tanulmány elkészítéséhez.

Azt mondják, hogy

a jövőben kulturálisan érzékeny járványügyi rendelkezéseket kell hozni a különböző vallási és etnikai csoportok számára.

A kutatók azért is akarták tisztázni az ultraortodox közösségek szerepét a járvány terjedésében, mert ezek a közösségek komoly negatív sajtót kaptak a közelmúltban. Gyakran azzal vádolták őket, hogy nem tartják be a közegészségügyi rendeleteket.

Szerintük a legfőbb tanulság az, hogy a járvány a Purim rossz időzítése, és az egészségügyi iránymutatás hiánya miatt tudott ennyire elterjedni az ortodox közösségekben. Kiemelték, hogy a különböző államok ortodox közösségei közti szoros kapcsolatot is figyelembe kell venni a jövőbeli intézkedések meghozatalakor.

Most, a peszách közeledtével ismét releváns lehet a vallási szempontok figyelembe vétele a védekezésben. Habár már több millió amerikainak beadták az oltást, az oltatlanok magas száma miatt egyelőre kockázatos lehet a gyülekezés.

A kutatás szerzői azt javasolják, hogy akiket még nem oltottak be, csak szűk családi körben tartsák meg az ünnepet.

A tanulmány szerint a fertőzöttek magas aránya az ortodox közösségeken belül azzal is magyarázható, hogy különösen élénk közösségi életet élnek. Viszont figyelmeztetnek, hogy nem igaz az, hogy már tavaly elérték a nyájimmunitást.

Arra is rájöttek, hogy több, a tanulmányban részt vevő ember tünetmentesen esett át a koronavíruson, míg mások tévesen hitték azt, hogy elkapták a vírust, és ezért úgy gondolják, hogy már immunisak rá.

A tanulmány készítése egy két hetes vérmintagyűjtéssel kezdődött tavaly májusban. Összesen 6 665 mintát szereztek öt államból.

Ezen kívül minden résztvevővel kitöltettek egy részletes kérdőívet, amiben a tünetek kezdetének időpontját, azok lefolyását és súlyosságát tudakolták. Ezután a vérminta egyik felét antitest tesztre küldték, míg a másik felét a tanulmányhoz használták.

E mellett 2 000 nyálmintát is vettek, amiket jövőbeli virológiai kutatásokra fognak felhasználni.

Dr. Israel Zyskind, Dr. Avi Rosenberg és Dr. Jonathan Silverberg örülnek, hogy végre meg tudják osztani eredményeiket a nyilvánossággal. Jelenleg körülbelül nyolc kutatásban használják az általuk gyűjtött mintákat, így hamarosan még többet tudhatunk meg az immunitásról. Dr Silverberg megköszönte az ortodox közösségnek, hogy így segítik a tudományt.

Vezető haredi rabbik sürgetik, hogy mindenki oltassa be magát

A jövő héten véget érő országos zárlat ugyanis ismételt megbetegedési hullámot, az pedig újabb zárlatot eredményezhet.