Die Welt: Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

A Die Welt német lap csütörtöki számát idézi a Mandiner. A német lap arról írt: Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat – ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország.

Kínai és orosz

A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai rendelési procedúrából, miután 7 millió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből –az EU-ból rendelt 19 millión kívül. A kínai és orosz oltóanyagokat pedig jelenleg gyorsabban is szállítják. Az EMA most vizsgálja a Szputnyik V oltóanyagot, Magyarország azonban mindenkinél előbb cselekedett. Orbán Viktor ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, azonban ami sokak szerint csak egy reklámfogás volt, az mostanra sikeres oltási stratégiává vált.

Pár hete még sok magyar kételkedett a kínai oltóanyagban, mert szkeptikusan álltak hozzá a gyors engedélyezéshez. A szakértők szintén szkeptikusak voltak és egyes orvosok is vonakodtak beadni a Sinopharm oltóanyagát. Orbán az év eleje óta személyesen reklámozta a vakcinát, mondván a kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért azt gondolom, ők tudják róla a legtöbbet”.
A kormányfő a témát az EU kritizálására is felhasználta, mondván, ha Európából nem jön az oltóanyag, akkor máshonnan kell azt beszerezni.

Gyorsuló tempó

Amikor az ország két hete elkezdte a Sinopharm alkalmazását, az oltási tempó nagyon begyorsult és pár nap alatt minden nagyobb uniós tagállamot lehagytak. Az NNK elmondta:

Sokkal nehezebb helyzetben lennénk, ha nem lenne a kínai oltóanyag.”
A szkepticizmus rövid idő alatt megszűnt az országban. Falus András immunológus elmondta az újságnak, hogy „a harmadik hullámban vagyunk, a kórházak tele és rekord magasak a halálozási adatok… ez gondoskodik róla, hogy az emberek minden oltóanyagot elfogadjanak –mindegy, honnan jön”.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Izraelen láthatjuk, mennyire hatékony a vakcina

A gyors oltási program miatt Izraelben fog először megfigyelhetővé válni a Covid elleni oltás hatása.