Izraelen láthatjuk, mennyire hatékony a vakcina

A gyors oltási program miatt Izraelben fog először megfigyelhetővé válni a Covid elleni oltás hatása.

Kijöttek az előzetes adatok arról, hogyan reagált több százezer ember a vakcinára, és további adatok várhatóak az elkövetkezendő hónapokban.

Az egészségügyi minisztérium által kedden nyilvánosságra hozott adatok alapján az oltás jelentősen csökkentette a megfertőződés szintjét a vizsgált kontrollcsoportoknál, már azelőtt, hogy a teljes védettséget hozó második oltást beadták volna nekik – írja a Times of Israel.

Az orvosok kb 600 ezer embert vizsgáltak, akik megkapták a Pfizer oltását. Ez háromszor nagyobb a vakcina legnagyobb előzetes klinikai tesztcsoportjánál, ami alapján az Egyesült Államok is jóváhagyta az oltást.

Egy egészségügy tisztviselő bejelentette, hogy a vakcinák körülbelül 50 százalékkal csökkentették a fertőzöttséget 14 nappal az első oltás beadása után. Elmondta, hogy az adatok előzetesek, és a beoltottak, illetve a nem beoltottak tesztelésén alapulnak.

A minisztériumtól függetlenül két izraeli egészségügyi szolgáltató is nyilvánosságra hozta saját adatait, amelyek egy kicsit eltérnek a hivatalostól: a Maccabi 60 százalékos csökkenést mért a megfertőződésekben, míg a Clailt kisebb mértékű visszaesést tapasztalt.

A Clalit innovációs vezetője, Ran Balicer – aki a kormány járványszakértői tanácsadói csoportját is vezeti – elmondta, hogy az oltás beadása után még két hétig a rendes fertőződési rátát mérték az azt megkapóknál, csak aztán jelent meg az immunitás.

 „A grafikonok szétválnak a 14. napon, 33 százalékos csökkenést mértünk a beoltott időseknél, míg a be nem oltottaknál folytatódott az addigi trend” mondta. Hozzátette, hogy a közeljövőben még pontosabb adatokra számítanak a részletesebb elemzéseknek köszönhetően.

A Maccabi jelentése szerint a fertőzési ráta az első 12 napban 40 embert jelentett 100 ezerből, míg a 13.-tól 21.-ik napig már csak 15-öt 100 ezerből – ez 60 százalékos csökkenést jelent.

Nem tudják pontosan, miért térnek el az adatok. Valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy a Maccabi minden korosztályból tanulmányozott beoltottakat, míg a Clalit csak az időseket vizsgálta.

Vakcinákat küld Izrael a Palesztin Hatóságnak

Humanitárius céllal koronavírus-elleni vakcinát küldött a zsidó állam a Palesztin Hatóság részére.

A tanulmány ideje alatt az oltás hivatalosan csak a 60 év felettiek számára volt elérhető. A fiatalok, akik a maradék oltásokért folyamodtak, a Clalit szerint kiemelten egészségtudatosnak számítanak, így őket nem vették be a tanulmányba, hogy nagyobb legyen az „általánosíthatóság.”

Amiatt is aggódnak, hogy az emberek kevésbé akarják letesztelni magukat, miután megkapták az oltást – ez az adatokat is befolyásolhatja.

Mindezek ellenére úgy tűnik, a számok jó képet adnak arról, mennyi időbe telik az immunitás elérése az első Pfizer-vakcina után.

Csodálatosnak tartom, hogy két-három hét alatt sikerült Izraelnek adatot gyűjtenie több százezer beoltott emberről” mondta Cyrille Cohen immunitásszakértő, aki az egészségügyi minisztériumnak is ad tanácsokat.

Izrael a héten kezdi beadni a második adagokat. A folyamatban lévő tanulmány így a teljes immunitást is tudja majd vizsgálni. Ezáltal az egészségügyi tisztségviselőnek még több információjuk lesz arról, mennyi idő elérni a teljes immunitást, és meddig tart az.

Bizonyos értelemben Izrael egy óriási klinikai tesztté változott” – mondta az izraeli lapnak Rivka Abulafia-Lapid, a Hadassah Orvosi Központ virológusa.

Míg az USA-ban és az Egyesült Királyságban nagyobb számú embert oltottak be, mint Izraelben, egyik nemzetnek sincs olyan központosítótt adatbázisa, mint amit Izrael használ a négy egészségügyi alapjával. Ők azok, akik az oltásokat is eljuttatják a lakossághoz.

 „Izraelben az oltási adatokat a személyes adatokkal együtt tudjuk tárolni. Így jó képet kapunk arról, hogy az egyes korcsoportok, nemek és alapbetegséggel rendelkezők hogyan reagálnak a vakcinára” – mondta  Abulafia-Lapid.

Megtiltotta a zsidók sábeszi beoltását az izraeli főrabbi

David Lau mostani döntése ellenére a minisztérium engedélyezi a sábeszi oltásokat, arra hivatkozva, hogy a koronavírusnak új mutációja lépett fel, így fontos, hogy minél gyorsabban, minél többek beoltassák magukat.

A Pfizer is azért lehetett hajlandó arra, hogy ilyen gyorsan eljuttassa a vakcinát Izraelbe, mert igényt tartott az adatokra.

A cég azt várja, Izrael adatokat szolgáltasson a vakcináról. Az információk többsége elérhető bárki számára, de több elemző is úgy gondolja, hogy a Pfizer ennél részletesebb tájékoztatást is kap.

Úgy tűnik, hogy február elejére Izrael lehet az első ország, ami az idős népesség nagy részét teljesen beoltatja. Az adatok így páratlan képet festhetnek arról, hogy működik az oltás a való világban.

“A tesztek során a vakcina hatékonysága 95 százalékos volt, most kiderül, hogy néz ki ez a való világban “ – mondta Cohen, aki a Bar Ilan Egyetem Ramat Gan-i immunterápiás laborját vezeti. “A tesztek kontrollcsoportjai fontos adatokat szolgáltattak, de ezek csak kontrollcsoportok – olyanok, mint közvéleménykutatások egy választás előtt.”

Ahogy a közvéleménykutatások nem mutatják meg tűpontosan a választás valós kimenetelét, a klinikai tesztek sem adnak teljesen pontos képet egy vakcina hatékonyságáról.

A Pfizer tesztjének harmadik fázisában 8700, 56 és 85 év közötti ember kapta meg a vakcinát. Izrael eddig több mint egymillió 60 év felettinek adott be legalább egy dózist – ez 120-szor több, mint a teszt során. A rendelkezésre álló adatok mennyisége elképesztő – ráadásul naponta több tízezren kapják meg az oltást.

 „Hogy a Star Trek-et idézzem: el akarunk jutni oda, ahová ország még nem merészkedett. „Több ország azt mondja, hogy ‘kivárnak, hogy meglássák’ mi történik, mielőtt elkezdik beadatni a vakcinát. Izrael a tudományosan támogatott ‘válaszd az életet’-módszerrel máshogy közelíti meg a problémát. És most képesek vagyunk eredményeket és szükséges megfigyeléseket felmutatni, amik remélhetőleg jó okot adnak a többi ország számára is, hogy hagyják abba a várakozást, és fogadják el a vakcinát”

-mondta Cohen.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraelben március végéig minden 16 év feletti lakost beoltanak

„Mi leszünk az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból” – ígérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.