Az izraeli szefárdi főrabbi szerint semmit nem ér a reformmozgalomba való betérés

“Mi az a reform betérés? Az biztos, hogy nem zsidó” – mondta Jichák Joszef szefárdi főrabbi egy Kikar Hashabbat által bemutatott videóban — a The Jerusalem Post értesülése szerint.

Az izraeli szefárd főrabbi szerint a reform és a konzervatív zsidóknak “nincs semmijük,” és a reformmozgalomba való betéréssel „nem válnak zsidóság részévé”.

Jichák Joszef szefárd vezető rabbi azután beszélt erről, hogy az izraeli Legfelsőbb Bíróság a múlt héten úgy döntött, elismeri a reform és a konzervatív áttéréseket, amik Izraelben történnek. A nem ortodox csoportok üdvözölték a döntést, a haredi közösség viszont ellenezte. Ők csak az ortodox áttérést ismerik el.

“Mi az a reform betérés? Az biztos, hogy nem zsidó” – mondta Jichák Joszef egy Kikar Hashabbat által bemutatott videóban.

A bíróság döntése megengedi a reform, vagy konzervatív betérést végrehajtók számára, hogy izraeli polgárok legyenek a Visszatérési törvény értelmében. Ez a törvény minden zsidónak lehetővé teszi, hogy állampolgár legyen, ha az országban akar élni.

A döntés azért szólt különösen nagyot, mert az országban folyamatosan vita zajlik arról, hogy kizárólag az ortodox rabbinátus szólhat bele a vallási ügyekbe. Ez a döntés viszont csak egy jól behatárolható, specifikus ügyre vonatkozik.

A legtöbb, Izraelen kívül történő reform és konzervatív betérést, így a magyarországi neológ betéréseket is, már évtizedek óta elismerik, habár az áttérteknek gyakran hosszadalmas bürokráciai folyamatok során kell bizonyítaniuk státuszukat és nem biztos, hogy házasodhatnak vagy temetkezhetnek az országban.

Joszef arról is beszélt, hogy ő nem várná el azoktól a nőktől, akik egy reform áttérést végrehajtott férfitól akarnak elválni, hogy keresztülmenjenek a válás vallási folyamatán.

“Ha egy reform betérést végrehajtott ember odajön hozzám, miután elvett egy zsidó nőt, válás nélkül fogom elküldeni. Nincs szükség a válásra, mert a házasság érvénytelen. A férfi nem igazi betért” – mondta.

Joszef nem most először ítélte el a reformmozgalmat. Tavaly nyáron megpróbálták rábírni Izrael főrabbinátusát, hogy kezdje el vizsgálni, hogy nőkből is lehetnek-e rabbik. Ekkor Joszef azokat a nőket, akik rabbik akarnak lenni, a reformmozgalomhoz hasonlította, mert szerinte mindkét csoport “meghamisítja a Tórát”.

Izraeli Legfelsőbb Bíróság: a reform és konzervatív betértek is lehetnek állampolgárok

Mostantól az államnak el kell ismernie az izraeli állampolgárság megszerzése céljából Izraelben lefolytatott reform és konzervatív betéréseket.