Netanjahu afrikai hamis betérők inváziójától tart

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden a The Jerusalem Post riporterének nyilatkozott a Legfelsőbb Bíróság döntéséről. A bíróság arra kötelezte a kormányt, hogy ismerje el az Izraelben történő reform és konzervatív betéréseket. Szerinte ennek következtében afrikai “hamis zsidó betérők “rohanhatják le” Izraelt — írja a JTA.

A bíróság döntése nyomán ismét fellángolt a betérésről szóló vita a liberális izraeliek és Netanjahu haredi szövetségesei között. Ők nem akarják, hogy nem-ortodox vezetők is beleszólhassanak abba, kit ismernek el zsidóként Izraelben. A liberális aktivisták szerint viszont óriási szükség van a változásra.

Habár a bíróság döntését Izraelben és az egész világon üdvözölték a nem-ortodox vezetők, annak hatásköre valójában elég szűk: csupán azokra a zsidókra vonatkozik, akik a nem-ortodox felekezetek útmutatása szerint vették fel a zsidó vallást Izrael határain belül.

A haredi politikusok és vezetők durván kikeltek a döntés ellen: egy haredi párt még arra is utalt, hogy ezután a reformmozgalom akár kutyákat is át fog tudni téríteni a judaizmusra.

Vita az „ebmicvók” miatt Izraelben

Mose Gafni úgy véli, hogy a botrányt kiváltó videó az „igazságot” mutatta, és nem hajlandó olyan koalícióban lenni, amely „hátba szúrja a judaizmust”.

Ez az ellenállás egy másik problémát is előtérbe hozott: a körülbelül 30 ezer, Izraelben tartózkodó afrikai migráns helyzetét.

A Sász nevű szefárd ortodox párt egy Facebook-posztban azt írta – mindenféle bizonyíték nélkül – hogy

a döntés nyomán “több ezer behatoló és külföldi munkás válhat zsidóvá a reform betérésen keresztül.”

Netanjahu is erről beszélt kedden. Ő azt mondta, hogy a bíróság döntésére hivatkozva az afrikai migránsok visszaélhetnek a Visszatérési törvénnyel, ami minden jelentkező zsidónak automatikusan állampolgárságot ad.

“A valódi kérdés az, hogy hogyan akadályozzuk meg azokat a hamis betéréseket, amikre most sor kerülhet”

— mondta.

“Sokan akarnak Izraelbe jönni. Én emeltem egy kerítést, amit aztán falnak neveztek, de megállítottam Izrael lerohanását. Ez az egyetlen fejlett világbéli ország, ahová eljuthatsz a a saját lábadon Afrikából. Ha ezt nem teszem meg, már most milliónyi illegális afrikai migráns lenne itt, és a zsidó állam összeomlott volna.”

Netanjahu itt arra a déli határon emelt kerítésre utalt, amivel több évvel ezelőtt megállították az afrikai migránsok áradatát.

Egyelőre nincs jele, hogy az Izraelben élő nem-zsidó afrikaiak jelentős számban akarnának áttérni a judaizmusra, sem annak, hogy a betéréssel akarnának állampolgárságot szerezni. Gilad Kariv reform rabbi, aki a Munkapárt színeiben indul a választásokon, azt írta Facebookon, hogy

“a konzervatív és a reformmozgalom csak azok betérését segíti, akiknek hosszú távú letelepedési engedélyük van. Nem a dolgozó bevándorlókat. Nem a migránsokat. Nem a turistákat.”

Netanjahu szerint nem csak Afrikából, hanem az egész világról elindulhatnak az emberek Izraelbe azért, hogy betérjenek, és állampolgárságot szerezzenek. Szerinte éppen ezért fontos a határok védelme.

Hozzátette viszont, hogy

még mindig szívesen látják a nem-ortodox zsidókat szerte a világból.

A migránsok, akik főleg Eritreából és Szudánból érkeznek, azt állítják, hogy háborúk és elnyomó rezsimek elől menekülnek. Netanjahu kormánya viszont azt mondja róluk, hogy gazdasági bevándorlók, akik munkát keresnek Izraelben. A kormány sosem menekültként, hanem “behatolóként” hivatkozik rájuk. A migránsokat már többször is megpróbálták deportálni, vagy rávenni őket arra, hogy távozzanak.

Hosszú éveken keresztül Izrael több ezer afrikai migránst küldött egy elkülönítő táborba az egyiptomi határ közelében. A tábort 2018-ban zárták be.

Mely nem-ortodox betértek kaphatnak mostantól izraeli állampolgárságot?

A progresszív felekezeteknek kedvez egy friss bírósági döntés.