Vita az „ebmicvók” miatt Izraelben

Mose Gafni úgy véli, hogy a botrányt kiváltó videó az „igazságot” mutatta, és nem hajlandó olyan koalícióban lenni, amely „hátba szúrja a judaizmust” – írja a Háárec.

Az ultraortodox Jahadut Hatora párt vezetője úgy véli, hogy a videó, mely felháborodást váltott ki egyes izraeli médiumokban, „valós történetet mutatott be.”

Interjújában, melyet a katonai rádiónak adott, így fogalmazott:

„Senkit sem hasonlítottunk kutyákhoz. Azt mondtuk: nézzétek, ez a helyzet (…) Tudni akarjátok, mi a reform? Akkor tudjátok, hogy van náluk egy olyan dolog, hogy bármicvó kutyáknak. Nem értem, miért kiabálnak és ordítanak emberek, és támadnak minket. Mi a bajuk a kutyákkal? Ők (a reformok) ezt csinálják (…) Mi csak bemutatjuk az igazságot”.

A kérdéses videót szerdán tették közzé, és azon egy olyan jelenet is látható volt, ahol valószínűleg reform zsidók úgynevezett „bark mitzvah”-t („ugatás micvót”) tartanak egy kutyának. Mint a Há’árec is beismeri, ez a szokás amerikai reform zsidók között az ötvenes évek óta divat.

A videó azon döntést kapcsán született, melyet nemrég az izraeli Legfelsőbb Bíróság hozott, s mely elismeri az izraeli reform és konzervatív betéréseket.

Gafni interjújában elmondta, hogy nem fognak olyan, választások utáni koalíció része lenni, amely „nem kínál törvényhozási megoldást a szituációra, amelyet a Legfelsőbb Bíróság létrehozott (…) Nem fogunk olyan koalícióba ülni, amely hátba szúrja a judaizmust”.

Gafni kifejtette a véleményét, hogy „egy reform rabbi a világon bárhol fogat tízezer nem-zsidót, felállhat a háztetőre, azt ordíthatja, hogy »ti zsidók vagytok«, és akkor mind zsidókká válnak”.

A politikus felvetette, hogy a külföldi dolgozók kijátszhatják a jogi hézagot, és reform rabbik előtt könnyen elnyerhetik az izraeli állampolgárokra vonatkozó jogokat.

Gafni megjegyzését több izraeli liberális megszólaló, így Gilad Kariv munkáspárti képviselő-jelölt, reform rabbi is kritizálta. Szerinte Gafni szavait „sértik” az izraeli és diaszpórában élő zsidók millióit.

Mint emlékezetes, korábban Magyarországon is történt hasonló eset, amikor a Mazsihisz egy vidéki főkántora kaddist mondott egy halott nyúl felett.

„15 bíró nem döntheti el, ki zsidó”

Aki csatlakozni akar a zsidó néphez, annak a zsidó vallási törvény, a háláchá szerint kell betérnie – írja Becalel Szmotrics az Aruc Seva oldalán.

(Cikkünk címlapképe a kérdéses videó részlete. Forrás: YouTube)