Kutatás: a beoltott szoptató anyák átadhatják az antitesteket

A terhes nők, akik felépültek a koronavírusból vagy beoltották őket, át tudják adni az antitesteket a magzatoknak, illetve a szoptató anyák is a csecsemőknek – állítják kutatók és előzetes kutatási eredmények.

Mikor a Shaare Zedek kórház Jeruzsálemben protokollt alakított ki a covidos anyák csecsemőivel kapcsolatban, az orvosok tudták: fontos, hogy anyatejet kapjanak a babák – írja a Jerusalem Post.

Az anyáknak azt javasolták, hogy viseljenek maszkot szoptatás közben, de sejtették, hogy a felépült anyák át tudják adni az antitesteket is – mondta a lapnak Alona Bin-Nun csecsemőgyógyász.

Egyelőre kevés a szakirodalom az új típusú koronavírussal szembeni antitestek átadása kapcsán, de az oregoni Providence Cancer Institute kutatói nemrég elemeztek tejmintákat hat anyától, akiknek a fele a Moderna, a másik fele pedig a Pfizet vakcinát kapta.

A tejben nem találtak antitestet az oltás előtt, de megnőtt az antitestek száma az oltás után. A csecsemőkben nem találtak mellékhatást.

A kutatásban kevés nő vett részt, és a tanulmányt még nem lektorálták, de egyelőre egy irányba mutatnak az adatok.

További kutatásra van szükség a témában Bin-Nun szerint, de egyelőre okkal feltételezik, hogy a felépült vagy beoltott anyák átadják az antitesteket a gyermekeknek.

Izrael a hivatalos tanácsadás az, hogy a második és harmadik trimeszterben lévő várandós anyák oltassák be magukat.

Bin-Nun szerint egyelőre semmilyen mellékhatást nem jelentettek a terhes nők, ellenben látták a „borzalmas következményeit” annak, amikor koraszülötteket hoztak a világra a koronavírus miatt.

A cikk szerint az anyatej képest tükrözni az anya immunrendszerének és hormonjainak helyzetét.

„Minél több anyatejet kap a baba, annál több az antitestje” – véli Bin-Nun, aki azt ajánlotta az anyának, hogy szoptassák gyermekeiket a betegségek – ideértve a koronavírus – elkerülése céljából.

Izraelben két halva született csecsemőnek is pozitív lett a koronavírus-tesztje

Az USA járványügyi hatósága ajánlja, a terhes nők is oltassák be magukat, mert a koronavírus miatt jelentősen nő a koraszülés kockázata.