Irán keze van az Új-Delhi robbantásban

A Delhiben végrehajtott robbantás után egy hónappal az indiai hatóságok úgy hiszik, tudják, ki a tettes — értesült a The Jerusalem Post.

India központi terrorellenes ügynökségei megállapították, hogy egy helyi síita csoport áll az Új-Delhiben található izraeli nagykövetség elleni januári támadás mögött. A Hindustan Times azt írta, hogy a csoportot az iráni Kodsz Erők támogatták. A helyszíni bizonyítékokból már korábban is sejteni lehetett, hogy Irán áll a támadás mögött.

A robbantás helyszínén találtak egy kézzel írt levelet, amit Ron Malka-nak, Izrael indiai nagykövetének címeztek. Ebben figyelmeztették, hogy

Irán bosszút fog állni a Kodsz Erők parancsnoka, Kasszem Szulejmáni ellen elkövetett tavaly januári merényletért, valamint az iráni atomtudós, Mohsen Fakhrizadeh ellen elkövetett novemberi merényletért.

A köztéri kamerák felvételein az is látszott, hogy két ember kiszáll egy taxiból a nagykövetség közelében nem sokkal azelőtt, hogy a bomba felrobban.

Indiai terrorelhárító szakértők szerint a támadás az Irán által Izrael ellen folytatott asszimetrikus háborúnak volt a része.

“A bomba nem volt túl nagy hatósugarú, és a támadóknak nem voltak emberi célpontjaik. Talán azért, mert az irániak nem akartak káoszt okozni egy baráti országban. De az üzenet egyértelmű, a fenyegetés pedig valós”

— nyilatkozott egy szakértő.

Ez nem az első alkalom volt, hogy izraeli célpontokat támadtak meg Indiában. 2012 február 13-án két bombát helyeztek el izraeli diplomaták autóiban Új-Delhiben, valamint a georgia-i Tbilisziben.

Felfordulás Újdelhiben

A múlt héten pénteken Újdelhiben az izraeli nagykövetség közelében felrobbantott pokolgép nem érte váratlanul a misszió munkatársait, ahogyan a jeruzsálemi külügy és a hírszerzés szakembereit sem. Nagy Gabriella elemzése.