Európai Filmakadémia: három jelölt a Fiatal Közönség Díjra

Egy olasz-francia, egy norvég és egy ír-luxemburgi alkotás szerepel az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) idei jelöltjei között.

A jelölt filmeket 38 európai és a kontinensen túli országban, köztük Magyarországon tekinthetik meg a 12-14 éves zsűritagok, akik szavaznak az általuk legjobbnak ítélt produkcióra. Még egy ilyen nehéz időszakban is, amikor a legtöbb országban zárva vannak a mozik – közölte az EFA szerdán az MTI-vel.

A három jelölt film egyike a Pinocchio című olasz-francia film, amelyet Matteo Garrone rendezett. Carlo Collodi klasszikus meséjének új feldolgozásában, amely a 2020-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, Roberto Benigni alakítja Geppettót, az öreg fafaragót, akinek bábuja, Pinokkió varázslatos módon életre kel.

Az EFA Fiatal Közönség Díjának másik jelöltje

az Át a határon című norvég háborús filmdráma, amelyet Johanne Helgeland rendezett. A történet 1942 decemberében játszódik, amikor a megszállt Norvégiában négy gyermek menekül a nácik elől (közülük ketten zsidók), céljuk Svédország. A film valós eseményekre épül.

The Crossing – International Trailer

Coming Soon from Menemsha Filmshttp://www.MenemshaFilms.com

A harmadik jelölt az ír-luxemburgi koprodukcióban készült Wolfwalkers című animációs film, amelyet Tomm Moore és Ross Stewart rendezett. A Wolfwalkers az 1600-as években, a babonák világában játszódik Írországban, ahol egy kislány a farkasok ellenségéből a barátjává válik.

A közlemény kitér arra, hogy a jelöltekről kétlépéses folyamatban született döntés. Előbb egy nemzetközi bizottság szűkítette le a listát nyolc filmre (a grénumnak tagja volt az olasz Graziella Bildesheim, a grúz Levan Dvali, a német Nicola Jones, a görög Dimitrisz Szpiru és a holland Annelot Tijs). Ezt követően öt korábbi fiatal zsűritag választotta ki a három filmet.

Az utolsó fázisban 38 országban a fiatal zsűritagok mozikban vagy online tekintik meg az alkotásokat, tapasztalt filmes oktatók irányításával megvitatják a látottakat, és a szavazás során kapcsolatot teremtenek európai társaikkal.

A győztes kilétére április 25-én derül fény, a díjátadó házigazdája a korábbi zsűritag Ivana Noa (Belgium) lesz. A ceremónia élőben lesz követhető a yaa.europeanfilmawards.eu honlapon, ahol további információk érhetők el a jelölt filmekről, valamint a résztvevő városokról.

Nagy Dénes a tabukról: a szégyen az egyik legemberibb érzés

A Závada Pál regényéből készült filmet a Berlinálén mutatják be. A rendező Nagy Dénessel Wallenstein Róbert beszélgetett.