Vallásos cionista párt szerint Lapid blöfföl, hogy nem akar miniszterelnök lenni

A Jes Átid párt vezetője, Jáir Lapid hétfőn közölte, hogy akkor sem biztos, hogy ő szeretne a Netanjahu-kormányt esetleg leváltó új vezetés miniszterelnöke lenni, ha történetesen pártja lenne a legnagyobb a koalícióban. A Vallásos Cionista párt szerint Lapid blöfföl – írja az Arutz7, izraeli hírportál.

„Ha Jes Átid volna a legnagyobb párt a következő kormányban, ez a tény még nem garantálná számomra a miniszterelnöki posztot, de arról azért mindenkit biztosítani akarok, hogy fellépek az ellen, hogy az állampolgárok pénze ne menjen a legelszigeteltebb településekre, hogy a Legfelsőbb Bíróság védve legyen a támadásoktól, hogy megszűnjön a zsidóság harédi monopóliuma, hogy az LMBT-k, drúzok és a klímaválság miatt aggódó fiatalok is úgy érezhessék, hogy ez az ő országuk is”– tette hozzá Lapid.

A Netanjahu vezette Likud Lapid kijelentésére reagálva közleményében azt válaszolta: „Jáir Lapid továbbra sem a választások legfontosabb kérdéséről beszél: ki az, aki előre mozdítja az izraeli gazdaságot ebben a kritikus időszakban, amikor kifelé menetelünk a koronavírusból? Csakis Netanyahu, aki már két gazdasági válságból mentette meg Izraelt, ezzel szemben Lapid, az ország történetének legsikertelenebb pénzügyminisztere volt.”

A Vallásos Cionista párt szintén reagált Lapid kijelentésére, mondván: „Ma este Lapid kimutatta foga fehérjét, és végleg kiderült blöffje, hogy jobboldali többségű kormányt akarna”.

„Az Új Remény pártot vezető, volt Likudos Gideon Száár és a Jamina párt vezetője, Naftali Bennett beállnának egy Lapid vezette kormány mögé, készek feladni egy igazi jobboldali kormány megalakításának lehetőségét, pusztán személyes ambícióik miatt. Ezzel pedig hátat fordítanának a telepeseknek, Izrael állam zsidó identitásának annak lehetőségének, hogy történelmi fontosságú változtatásokat hajtsunk végre igazságszolgáltatási rendszerünkben”– szólt a Vallásos Cionista párt közleménye.

Washington nem nézné jó szemmel, ha Netanjahu a vallásos cionistákkal alakítana koalíciót

Ha Netanjahunak sikerül megnyernie a márciusi választást, nem könnyítené meg a kapcsolatát Washingtonnal a nemzeti vallásos Ben Gvir támogatása.