A szaúdi twitterezőket nem igazán érdekli a jeruzsálemi Sziklamecset

Szaúdi Twitter-felhasználók által néhány nappal ezelőtt indított internetes kampány deklarálja, hogy a muszlimoknak kizárólag Mekka felé kellene imádkozniuk, ezáltal csökkentve a Templom-hegy jelentőségét a muszlimok számára – írja az Ujkelet.live.

Az új retorikát hangoztató szaúdi Twitter-oldalak azt az üzenetet kezdték el hirdetni, hogy számunkra a zsidó imák iránya nem számít.

A Twitter-oldalakon terjesztett kampány, melynek célja Mekka és Medina fontosságának hangsúlyozása, mint az iszlám legfőbb szent helye, azt sugallja, hogy Jeruzsálem és a Templom-hegy korántsem olyan kiemelkedően fontos, mint azt korábban kijelentették.

Fahd al-Jabiri szaúdi karikaturista azt írja például, hogy „a zsidók imáinak iránya nem fontos számunkra, ami számunkra fontos, az csakis a hazánk” – utalva Szaúd-Arábiára.

A marokkói Ibtassam tweetje szintén a szaúdi kampány megerősítésére törekszik, mondván, hogy a Templom-hegynek nincs különösebb jelentősége a muszlimok számára, és a harmadik Szentély felépítését reméliEgy marokkói twitterező egyenesen a Harmadik Szentély felépítését reméli. valamint az ezzel együtt elkövetkező béke beköszöntét minden nép számára.

A szaúdiak szerint a kampány azoknak a palesztinoknak szól, akik minden lehetőséget megragadva sértik és megalázzák Szaúd-Arábiát az Izraellel folytatott együttműködés miatt. Így a szaúdiak válaszképpen azt hangsúlyozzák, hogy az Al-Aksza mecset olyan mint minden mecset, de a muszlimok imádsága Mekka városához és csakis afelé irányul.

Tom Nissani, a Templom-hegy és a Templom Örökség Alapítvány vezetője megjegyezte:

„Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a legfőbb akadály [a Templom-hegy] a mi kezünkben van. Most a szaúdiák és a marokkóiak is hangsúlyozzák a zsidó nép erős kapcsolatát a Templom-heggyel és jelentőségének csökkenését az iszlám vallás számára. Ez egy történelmi lehetőség az ellenséges Waqf kiűzésére a Templom-hegyről, és teljes izraeli vezetésbe történő áthelyezésére, amely teljes hozzáférést és vallásszabadságot biztosít az Emirátusokkal, a szaúdikkal és a marokkóiakkal, zsidókkal és nem zsidókkal együttműködve, a közös célok elérése érdekében.”

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf jordán muszlim hatóság irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

Izrael többször tagadta, hogy bármilyen változtatást kíván eszközölni a megállapodást illetően.

Megtámadtak egy szaúdi bloggert a Templom-hegyen

Székekkel dobáltak meg és leköpdösték azt a szaúdi férfit az Óvárosban, aki egy arab újságíró delegáció részeként érkezett Izraelbe.