Jelentősen növelnék a női tisztek számát az izraeli hadseregben

Az izraeli hadsereg vezetője, Aviv Kohavi hétfőn bejelentette, hogy olyan tervet kíván előterjeszteni, amely szerint a vezető tisztségviselők száma az elkövetkező öt évben 50 százalékkal nő, ami bátrabb célkitűzés lett volna, ha az amúgy is alacsony számú előléptetés és a női tisztek nem csökkentek volna drámai módon az elmúlt években – írja a Times of Israel.

Vezérkari főnökként eltöltött több mint két éve alatt Kohavi egyetlen nőt sem emelt vezérőrnagyi, és csak egyet dandártábornok rangra. A közelmúltban, a Haaretz által készített felmérés szerint a Kohavi alatt ezredesi rangra előléptetett közel 200 tiszt közül csak 19 volt nő.

2014 óta nincs egyetlen női tábornok sem az izraeli hadseregben, akkor vonult vissza ugyanis  Barbiva Orna altábornagy.

Női dandártábornokból is csak hat van, akik közül néhányan – bürokratikus okokból – nem kapták meg hivatalosan a rangjukat, amit így csak ünnepélyesen viselhetnek.

Kohavi bejelentését a nemzetközi nőnapra időzítették, amikor a katonaság amúgy is gyakran tesz közzé hasonló kezdeményezéseket. A katonaság szerint a vezérkari főnök tervének részleteit a következő három hónapban állítják össze.

„Cselekednünk, hogy az elkövetkező öt évben 50% -kal növeljük a vezető tisztségviselők számát, és hogy növeljük szerepüket a technológiai és kibervédelem területén”

– mondta Kohavi.

Míg a nők előléptetése a katonaság felsőbb soraiban az elmúlt években elmaradt, egyre növekvő tendencia figyelhető meg a téren, hogy a nők harci egységekben és más, korábban férfiak által betöltött szerepekben teljesítenek szolgálatot.

A harci egységekben a nők számának növekedése 250% -os emelkedést mutat az elmúlt hat évben.

Izraelben konzervatív hangok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hadsereg csökkenti az elvárási szintet azért, hogy megfeleljen a nők foglalkoztatási normáinak, ezzel veszélyeztetve a nemzetbiztonságot. Az IDF visszautasította ezeket az állításokat, mondván, nem a liberális követeléseknek való megfelelés miatt szolgálnak nők ezekben a harci egységekben, hanem mert éppen rájuk van szükség.

Egyre több a nő az izraeli hadsereg harcoló alakulatainál

Hat év alatt 160 százalékkal emelkedett a nők száma az izraeli hadsereg olyan egységeiben, amelyek éles bevetésekben is részt vesznek.