Freedom House: Magyarország Szenegál, Izrael Namíbia után demokrácia terén

A Freedom House elkészítette éves demokrácia jelentését – számolt be róla a Népszava alapján a Mandiner.

A felmérés szerint az USA és India esetében megdöbbentő lecsúszásnak lehetünk tanúi. A lap szerint Magyarország kedvezőtlen értékelése várható volt. A politikai jogokra kapható 40 pontból 26-ot kapta csak meg, a polgári szabadságok terén pedig az ugyancsak 60-ból 43-at, az eredmények összesítésében pedig Magyarország 69 ponttal zárt, ami a „részben szabad” minősítésre elég a szervezet pontozása szerint.

Magyarországot többek között előzi Peru, Szenegál, Tunézia, Botswana, Namíbia, Mongólia és Bulgária is.

A szomszédos országok közül egyedül Szerbia szerepel rosszabb a helyen, 64 ponttal. A régióból Lengyelország 82, Románia 83, Horvátország 85, Szlovákia 90, Ausztria 93, Szlovénia 95 pontot, így pedig „szabad” minősítést kapott.

A legnagyobb változást a világ legnépesebb demokratikusnak számító országa, India produkálta, a „szabad” kategóriából a „részben szabadba” csúsztak le. Az USA jelenleg a maximálisan elérhető 100 pontból 83 pontot szerzett meg, így tíz év alatt tizenegy ponttal esett vissza az értékelésük. Az értékelés kapcsán a Népszava kiemelte, hogy még a kongresszus január 6-i megtámadása előtt készült.

A listán Izraelt előzi Namíbia, a Seychelles-szigetek, Dél-Afrika, Trinidad és Tobagó illetve Ghána is.

Adolf Hitler nevű politikus nyerte a namíbiai választásokat

Ugyan a politikus a német diktátorról kapta a nevét, ő mégsem akar semmi hasonlót véghezvinni, mint névrokona.