Iránt sejti az olajszennyezés mögött az izraeli miniszter

Gila Gamliel továbbra is úgy tartja; az izraeli partszakaszon súlyos károkat okozó olajszennyezés egy Iránból Szíriába tartó csempészhajóról indult.

Izrael környezetvédelmi minisztere a földközi-tengeri olajszennyezéssel kapcsolatban: Gila Gamliel az iráni kormányt sejti a szennyezés mögött, annak ellenére, hogy első ilyen nyilatkozatát nem támasztotta alá az izraeli kormányzat.

„Azt mondani, hogy ez nem terrorizmus, hogy ez véletlen volt, egy hibás hozzáállás” – mondta Gamliel a rádióban.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem foglalt állást, és Irán sem reagált a vádakra – írja a Ynetnews.

A környezetvédelmi minisztériumnak szerdán sikerült azonosítani az Emerald tankhajót, amelyet korábban Líbia üzemeltetett.

A minisztérium vizsgálja, hogy szándékos károkozásról, vagy véletlen balesetről van-e szó. A vizsgálatban a Windward tengeri hírszerző ügynökség is részt vesz, ügyvezetője, Ami Daniel pedig szintén lehetségesnek tartja, hogy a hajó Iránból Szíriába tartó csempészárut szállított. Az ügyvezető arra viszont nem tért ki, hogy az olajszennyezés szándékos lehetett-e.

Február 1-jén több mint 1000 tonna olaj ömlött az izraeli partoknál a Földközi-tengerbe, ami az ország történetének egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját okozta. A partszakaszt a látogatók elől is le kellett zárni, a helyreállítás pedig akár több hónapot is igénybe vehet.

Izrael azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris fegyverek fejlesztésén dolgozik, Irán viszont tagadja ezt. A Hamász, a Hezbollah és további milíciák támogatása például a szomszédos Szíriában viszont egyértelműen látszik. Izrael elismerte, hogy több száz légicsapást mért Iráni hátterű katonai bázisokra Szíriában.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Irán és Izrael „csöndes háborúja”

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést nem akarnak, de meddig lehet elkerülni? Hajdú Tímea írása.