Dr. Seuss mesekönyvei a progresszív „cancel culture” legújabb áldozatai

Rasszistának nyilvánították Dr. Seuss egyes mesekönyveit és az író hagyatékának kezelői bejelentették, hogy beszüntetik a legnépszerűbb amerikai gyerekkönyv író hat kötetének kiadását. 

A visszavont könyvek között szerepel a magyarul is megjelent „Ha lenne egy cirkuszom” amely a kritikusok szerint azért rasszista, mert két afrikai férfit törzsi ruházatban ábrázol – számolt be a The Federalist. 

Dr. Seuss a két háború között kezdett írni és korának megfelelő értékrend szerint ábrázolta a világot. Az író később maga is elismerte, hogy bánja azt, ahogy a háború alatt kigúnyolta a japán-amerikaiakat. Másrészt az író gyűlölte a nácikat és nevetségesnek találta az akkor Amerikában is burjánzó antiszemitizmust.

Egy amerikai oktatási szervezet rasszistának bélyegezte az írót, és az Egyesült Államok egyik iskolakörzete a Loudoun County Public Schools bejelentette, hogy mostantól nem rendezik meg a Dr. Seuss olvasói napot, amit Amerika szerte minden iskola a szerző születésnapján tart – írja a Daily Wire. 

„Az elmúlt időben folytatott kutatások „radikális rétegeket” találtak a Dr. Seuss által írt és rajzolt könyvekben” – állította a körzet hivatalos közleménye.

A szerző kánonból való kitörlése elleni támadást egy baloldali oktatásszervező alapítványhoz köthető. A Learing Justice nevű szervezet egy egyetemi tanulmánnyal támasztja alá a könyvek állítólagos rasszizmusát. A St. Catherine University tanulmánya azt állítja, hogy a könyvek orientalista sztereotípiákat tartalmaznak, fekete-ellenesek, és fehér-felsőbbrendűséget hirdetnek.

A kutatók Dr. Seuss 50 könyvét boncolgatták, majd megállapították, hogy nincs faji sokszínűség a nagyrészt 1950-es években írt mesékben. Valamint azt is rasszistának találták, hogy az ember karakterek mindössze 2%-a színesbőrű.

Dr. Seuss problematikusnak ítélt rajzainak jelentős része nem is a könyveiben van, hanem a karikatúráiban, amelyeket céges megrendelésekre készített.

A vádakra reagálva az író hagyatékát kezelő cég bejelentette, hogy beszüntetik hat népszerű mesekönyv kiadását. A bejelentést követően a könyvek a toplisták élére kerültek.

Az Universal’s Islands of Adventure nevű vidámpark pedig bejelentette, hogy Dr. Seuss témájú parkját „újragondolják” és „átvizsgálják.”

Egy sértő posztra hivatkozva rúgta ki a Disney a Mandalorian sztárját

A rajongók felháborodtak a lépésen és többen rámutattak, hogy a cég kettős mércét alkalmazott a színésznővel szemben.