Egy sértő posztra hivatkozva rúgta ki a Disney a Mandalorian sztárját

A rajongók felháborodtak a lépésen és többen rámutattak, hogy a cég kettős mércét alkalmazott a színésznővel szemben. 

A Disney a héten kirúgta a Mandalorian című sikersorozatának egyik főszereplőjét a konzervatív Gina Caranót. A cég azt állította, hogy a kirúgás mögött az állt, hogy a színésznő sértő tartalmú posztokat osztott meg a közösségi oldalán – írja a The Daily Wire.

A legnagyobb felháborodást az a poszt keltette, mikor megosztotta egy másik felhasználó posztját Instagramon, amelyben az illető a mai amerikai politikai kultúrát a náci Németországhoz hasonlította. A posztban a következő volt olvasható: „A zsidókat az utcán nem a nácik verték, hanem saját szomszédaik, még sokszor gyerekek is. Mivel a történelem szerkesztve van, sokan nem értik ma, hogy hogy történhetett, hogy a nácik olyan könnyedén összeterelték zsidók ezreit, hát úgy, hogy a kormány először megtanította őket arra, hogy gyűlöljék a szomszédaikat, csak mert zsidók. Ez miben különbözik attól, ha a politikai nézeteiért gyűlölsz egy embert?

A Lucasfilm egy nyilatkozatban azt állította, hogy elfogathatatlannak tartják a megosztást.

„A Lucasfilm nem alkalmazza már Gina Caranót és nincs is a terveink között jövőbeni alkalmazása” – írta a Disney tulajdonában levő cég és hozzátették, hogy „visszataszítónak találják a színésznő posztjait.”

A Disney lépését követően a színésznővel gyorsan szakított az egyik legnagyobb színészügynökség is

A közösségi oldalakon több felhasználó rámutatott arra, hogy a sorozat főszereplője Pedro Pascal is megosztott egy holokausztot relativizáló posztot. A színész megosztott egy képet a felszabadított auschwitzi gyerekfoglyokról és azt írta alá: Ez Amerika. Majd mellé tett egy képet, amivel a mexikói határon fogva tartott illegális bevándorlók gyerekeit akarta illusztrálni, azonban több felhasználó rámutatott, hogy a kép 2014-ben készült.

A Disney Pascal posztjára nem reagált „mély felháborodással.” Több amerikai kommentátor szerint Hollywood kettős mércéje nyilvánult meg a kirúgásban, hiszen a demokrata oldalon rendszeresek a nácikkal való összehasonlítások. Mivel azonban Carano a másik politikai oldalhoz tartozik neki nincsenek megengedve az ostoba összehasonlítások.
Több hollywoodi forrás szerint a stúdió már november óta kereste a megfelelő indokot, hogy kirúghassa Caranót, aki többször kétségbe vonta a választás eredményét.

Ben Shapiro konzervatív politikai kommentátor is  nemtetszését fejezte ki Twitteren az „eltörlő kultúra” (cancel culture) legújabb megnyilvánulásával kapcsolatban. Shapiro arra is felhívta a figyelmet, hogy a Disneynek korábban nem okozott gondot, hogy abban a kínai tartományban forgasson, ahol az ujgur koncentrációs táborok vannak.

A Twitteren rajongók tízezrei írták ki, hogy ezután törlik a Disney+ előfizetésüket és bojkottálják a céget Carano kirúgása miatt.

Mr. Bean szerint a középkori csőcselék megint lincselni akar

Rowan Atkinson csatlakozott Ricky Gervais-hez és John Cleese-hez, és maga is szembeszállt az „eltörlés kultúrájával”.