Mr. Bean szerint a középkori csőcselék megint lincselni akar

A brit sztárszínész, Rowan Atkinson – akire örökké Mr. Beanként fogunk emlékezni, – csatlakozott Ricky Gervais-hez és John Cleese-hez, és maga is szembeszállt az „eltörlés kultúrájával” (cancel culture).

Atkinson a brit Radio Times-nak elmondta: az emberek internetes karaktergyilkossága múltbéli, vagy jelenlegi bűneikért a modern kori megfelelője a középkori lincselésnek, amikor a tömegek az utcát járták, hogy égetnivaló embereket kutassanak fel — olvasható a Daily Wire-en. A színészt félelemmel tölti el a jövő gondolata, és együttérez azokkal, akik hasonló lincselés áldozatai lettek.

„Az a probléma az internetes jelenléttel, hogy egy algoritmus dönti el, mit lássunk, ez pedig egy primitív, fekete-fehér szemléletet terjeszt a társadalomban. Velünk vagy, vagy ellenünk – és ha ellenünk, megérdemled, hogy eltöröljenek az online színtérről”

– magyarázta a jelenséget Atkinson, aki fontosnak tartja, hogy többféle véleménnyel találkozzunk.

A színész azt is elmondta, hogy többé már nem élvezi eljátszani Mr. Bean karakterét, a rá nehezedő óriási felelősség miatt stresszesnek és kimerítőnek találja a szerepet.

Őrület: a Waczak szálló „rasszista”

Levették a brit UKTV streamingszolgáltató műsoráról a Waczak szálló egy epizódját, mert „rasszista sértések” hangzanak el benne.

Tavaly júliusban a Monty Python szereplője, John Cleese is ellenérzését fejezte ki a politikai korrektséggel szemben. A Reutersnek adott interjújában elmondta: a politikai korrektség elsöpri az élet fő célját, ami a szórakozás.

„Ha valaki tökéletesen kedves, intelligens, rugalmas, és mindig jól viselkedik, az nem vicces. Azok az emberek viccesek, akik nem ilyenek, például Trump”

– mondta Cleese. A színész szerint a politikai korrektség megnehezíti a humoristák dolgát, hiszen a legérzékenyebb, érzelmileg instabil, törékeny, legkevésbé sztoikus emberekre is tekintettel kell lenniük.

Ricky Gervais is régóta ellenzi a túlzott politikai korrektséget. A SmartLess című műsorban arról beszélt: fél attól, hogy ha egy színész bármi rosszat mond, akkor a Netflix azonnal leveheti a képernyőről.

„Lehetsz a világ legtudatosabb, legkorrektebb humoristája, de fogalmunk sincs, mi lesz itt tíz évvel később. Lehet, hogy tíz év múlva valami olyanért fognak levenni a képernyőről, amit most mondtál”

– vélekedett a színész.

Néhányan úgy gondolhatják, hogy az „eltörlés kultúrája” segít elszámoltatni a hírességeket a bűneikkel, de Gervais szerint tévednek. Például, ha egy humorista, híresség, vagy bárki más olyat mond, ami valakire nézve sértő, a sértett még mindig dönthet úgy, hogy nem követi őt. Az „eltörlés kultúrája” viszont már arról szól, hogy feketelistára teszik ezeket az embereket, teljesen leveszik őket a képernyőről, és ez más.

„Az embereknek joguk van a kritikához. Joguk van ahhoz, hogy ne vegyék meg a dolgaidat, elégessék a DVD-det, kikapcsolják a tévét. Ahhoz viszont nincs joguk, hogy levetessék őket a műsorról”

– mondta Gervais.

Ki állítja meg az orwelli baloldalt Amerikában?

A választás fontos tétje, hogy Trump vagy Biden elnöksége képes-e visszaszorítani az egyre totalitáriusabb SJW-kultúrát. Seres László publicisztikája.