Veterán tisztek tömegesen kérik Ganzot: ne induljon pártjával a választáson

„Beni elég! Mindent megtettél, de most az ország érdeke az első” – hangzik 130 korábbi IDF-tiszt üzenete.

Egyre nagyobb a nyomás Beni Ganz védelmi miniszteren, hogy kiszálljon a március 23-ai választási kampányból – írja a The Jerusalem Post.

A múlt héten az izraeli hadsereg 130 korábbi tisztviselője írta alá a nyílt levelet, amiben arra kérik Ganzot, ne indítsa el a Kék és Fehér pártot a három hét múlva esedékes választáson. Az aláírók között van Ehud Barak, Dan Halutz és több korábbi parancsnok is, valamint olyan katonák, akik közvetlenül Ganzcal dolgoztak együtt a hadseregben.

A nyílt levélben méltatják a védelmi minisztert, hogy kitart az elképzelései mellett, de arra kérik, szálljon ki a versenyből, mielőtt még túl késő lenne.

„Itt az ideje, hogy vezetőként meghozd a végső döntést: szállj ki a versenyből, mert a párt nem fogja elérni a Kneszetbe jutáshoz szükséges küszöböt” – írják.

A szerzők elismerték, hogy mielőtt megírták a levelet, megpróbálták a háttérben rávenni Ganzot, hogy lépjen vissza a Kék és Fehér Párttal a versenyből. Még el is halasztották a levél publikálását, azonban tovább már nem vártak: szeretnének időt hagyni a Kék és Fehér szimpatizánsoknak, hogy más pártot válasszanak maguknak.

A Kék és Fehér Párt tagjai szerint fontos, hogy megpróbáljanak bejutni a Kneszetbe, mert ha nem sikerül, akkor Benjamin Netanjahu könnyen kirúghatja a párt minisztereit, és átveheti az irányítást az igazságügyi minisztérium felett is. Az is elképzelhető, hogy ha nem sikerül kormányt alakítani a választások után, akkor november 21-től Ganz lesz a miniszterelnök, a koalíciós megállapodás alapján. Viszont, ha nem jutnak be a Kneszetbe, akkor Ganznak esélye sincs a miniszterelnöki pozícióra.

A Kék és Fehér Párt szóvivője elmondta: Ganz Netanjahu egyetlen belső ellenfele, és az egyetlen politikus, aki megvédheti az igazságügyi rendszert és a jogállamiságot Izraelben.

Ganz az arab izraelieket is besorozná

A védelmi miniszter megszüntetné az ultraortodoxok és az arabok mentességét, de lehetővé tenné, hogy közszolgálatban töltsék el a szolgálati időt.