Jakab Péter nem foglalkozik a cionizmussal

A Jobbik elnöke továbbra sem akar Pride-ot látni, szerinte Bíró László nem volt „blamázs”, a cionizmussal pedig „tényleg” nem foglalkozik.

Hosszú interjút közölt az Azonnali.hu Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével. Az interjúban az alábbi részletek is elhangzanak:

Ha már mindenkit meg akar szólítani – kivéve a szélsőjobbosokat –, mit mondana egy homoszexuálisnak, miért szavazzon önre? Főleg úgy, hogy 2010-ben még aberráltaknak nevezte a homoszexuálisokat.

Azt, hogy senkit nem fogunk se a vallása, se a szexuális hovatartozása miatt, se bármely más alapon hátrányosan megkülönböztetni. Ami a szexualitást illeti: hadd legyek annyira konzervatív, hogy az továbbra is a hálószoba rejtélye maradjon, és ne az Andrássy úté.

Ön ugye zsidó származású. Milyen érzés volt nem jobbikosként, nem pártelnökként, hanem zsidó emberként Bíró Lászlóért kampányolni?

Az első érzésem az értetlenkedés volt. Mert én ismerem Bíró Lászlót, ő egy végtelenül toleráns és jó ember. Az, hogy hogy a csudába juthatott el egy olyan állapotba, hogy vállalhatatlan kijelentéseket tett a Facebookon, ez számomra egy értelmezhetetlen helyzetet szült. De ami megnyugtató volt számomra, hogy képes volt bocsánatot kérni. És nem azért, mert rászóltunk, hanem mert megvolt a belső késztetése, hogy elismerje, hogy hibázott. Ha keresztény emberek vagyunk, nemcsak bocsánatot tudunk kérni, hanem meg is tudunk bocsátani.

Milyen garanciát tud adni azoknak a zsidó honfitársainak, akik meg akarnak győződni róla, hogy még egy ilyen blamázs, mint ami Bíró Lászlóval volt, nem fog bekövetkezni?

Az nem blamázs, ha valaki képes bocsánatot kérni.

Az lett volna a blamázs, ha Bíró László elkezd mentegetőzni meg hazudozni. A garancia az, hogy el tudjuk ismerni a hibáinkat, és azoknak vannak következményei.

Volt bármikor is gondja abból a Jobbikon belül, hogy zsidó származású? Érte bármilyen atrocitás emiatt?

Nem.

Miért állt be ön is zsidózni a 2010-es évek környékén, amikor például „a kiválasztott néphez” tartozó börtönviselteket illette erős kritikával azért, mert kóser ételeket kell nekik felszolgálni?

Lehet, negatívan hatott rám az a közeg, ami most már a Fidesz táborát erősíti. Hívhatjuk Mi Hazánknak is.

Mi a véleménye a cionizmusról?

Nem foglalkozom vele.

Egyáltalán nem?

Egyáltalán nem. És szerintem a választó sem. Nekem azzal kell foglalkoznom, ami a választók sorsát meghatározza, nem különféle elméletekkel.

Az interjúban sajnos nem tudták szembesíteni Jakabot azzal a ténnyel, hogy az interjú készítése alatt kiderült: sofőrje Auschwitzban a győzelem jelét mutatta, és azzal is viccelődött, hogy problémáit majd „a Fürher” oldja meg. Erről itt írtunk.

Auschwitzban a győzelem jelét mutató jobbikos Jakab Péter sofőrje

Jakab Péter a minap karambolozott, ám sajtóhírek szerint az autót nem ő vezette, hanem Hajnády Kristóf, aki Auschwitzban még a győzelem jelét mutogatta.

Címlapkép: Jakab Péter egy 2018-as jobbikos rendezvényen. Fotó: MTI