Egy izraeli állampolgár a Vaskupoláról gyűjtött információt a Hamasznak

Mohammad Abu Adra családi háttere miatt szabadon mozgott az izraeli Rehovot és a gázai Rafah között az erezi átkelőn – írja a Jerusalem Post.

Letartóztattak, és vád alá helyeztek egy izraeli állampolgárt, amiért információt gyűjtött a Hamasznak a Vaskupola rakétaállomások helyéről, közölte az izraeli belső elhárítás (Shin Bet).

A 43 éves rehovoti Mohammad Abu Adra származása miatt könnyedén járt át a tengerparti enklávéba az erezi átkelőn. Apja beduin volt, anyja a Gázai Övezetből származik. Felesége is gázai.

Gázai látogatásai során többször találkozott a Hamasz tisztjeivel, akik 18 hónapja szervezték be ügynökként. A Shin Bet február 3-án tartóztatta le.

A férfit pénteken helyezte vád alá a déli kerületi ügyészség. A vádak között súlyos biztonsági kihágások vannak: terrorszervezethez való tartozás, és az ellenségnek való kémkedés is.

“Ez még egy példa arra, hogy a Hamasz ellenséges tevékenységekre használja az erezi átkelőt. Azt is megmutatja, hogy milyen stratégiát alkalmaznak a Hamasz vezetői azért, hogy aláássák a régió stabilitását”

– mondta a Shin Bet egy munkatársa.

A nyomozás a Hamasz hadi infrastruktúrájának méretét és módszereit is megmutatta. Abu Adra beszervezése csak egy volt az általuk Izraelben elkövetett bűntényekből. 2020 szeptemberében két beduin férfit helyeztek vád alá a beersebai bíróságon, miután a Shin Bet letartóztatta őket. Őket azzal vádolták, hogy a Hamasz utasítására akartak elkövetni egy bombatámadást.

“A Shin Bet komolyan veszi azt, ha valaki izraeli állampolgárságát kihasználva segíti a terroristákat, és továbbra is meg fogja akadályozni a Hamasz és más terrorszervezetek tevékenységeit. Igyekszünk, hogy vád alá helyezhessenek mindenkit, akik a terroristákat segítik”

– közölte a Shin Bet.

Robbantásos merényletet akadályozott meg a Sin Bet

Az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat információi szerint Hamászhoz köthető arab-izraeli férfiak egy busz-pályaudvaron terveztek robbantani.