Robbantásos merényletet akadályozott meg a Sin Bet

Az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat információi szerint Hamászhoz köthető arab-izraeli férfiak egy busz-pályaudvaron terveztek robbantani. 

Vádat emeltek két beduin férfi ellen, akiket a Sin Bet azzal a gyanúval tartóztatott le, hogy bombatámadást készítettek elő – számolt be a Jerusalem Post. 

A Sin Bet még augusztus közepén letartóztatta a beduin Mahmoud Makdadot, aki testvérével együtt azzal vádolnak, hogy bombatámadást tervezett. A férfiak édesanyja arab-izraeli míg édesapja gázai. Mahmoudnak gázai a felesége és izraeli állampolgársága miatt könnyebben tud közlekedni a két terület között. A Hamasz valószínűleg emiatt a kétlaki előny miatt szervezte be.

A Hamász először azzal bízta meg Makdadot, hogy a Negevről gyűjtsön információkat, majd az elmúlt hónapokban azt a feladatot kapta, hogy hajtson végre egy pokolgépes támadást.

A nyomozást azt állapította meg, hogy a beduin férfi az izraeli rakétavédelmi rendszerről gyűjtött adatokat 2019 óta, amiben a testvére is segítette.

Az utolsó Gázába tett látogatása során a férfit kiképezték arra, hogy hogyan tud összeszerelni egy bombát. Makdad júniusban tért vissza Izraelbe, anyagokat vásárolt és elkezdte összeszerelni a bombát és helyszínt keresett a támadásnak.

A férfi saját elmondása szerint meggondolta magát és elégette a szerkezet egyes részeit. Nem sokkal ezután a Sin Bet letartóztatta a férfit valamint kilenc rokonát, akik közül többen segédkeztek a férfinak.

A Sin Bet szerint a meghiúsult terv azt mutatja, hogy a Hamász aktívan próbál izraeli állampolgárokat is beszervezni, hogy támadást hajtsanak végre a zsidó állam ellen.

Izraeli civileket próbált beszervezni a Hezbollah

A belbiztonsági szolgálat lefülelte a beszervezési kísérletet, amely Törökországban történt. Két arab-izraeli nőnél próbálkoztak a libanoni terroristák.