Izraeli civileket próbált beszervezni a Hezbollah

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat lefülelte a beszervezési kísérletet, amely Törökországban történt – írja a The Jerusalem Post. Két arab-izraeli nőnél próbálkoztak a libanoni terroristák.

A beszervezésekkel foglalkozó terrorsejtet azután leplezte le a Sin Bét, hogy június 6-án letartóztatott és kihallgatott két izraeli állampolgárt az északi arab Majud e-Kurum városban.

A nyomozás adatai szerint Beirut Hamud, egy izraeli állampolgárságú nő, aki szintén az említett városból származik, de már Libanonban él, és férje, Bilal Bizari áll a beszervezési kísérlet mögött, amit az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet, a Hezbollah számára hajtottak végre.

Hamud és Bizari az Al-Ahkbar újságnál dolgozik, amely szintén a Hezbollah-hoz köthető. A terrorszervezetnek végzett munkájuk részeként izraeli állampolgárokat próbáltak beszervezni – közölte a Sin Bét.

A belbiztonsági szolgálat információi szerint Hamudot már 2013-ban kihallgatták, mert a gyanú szerint kapcsolatba került a Hezbollah tagjaival egy 2008-as marokkói és 2012-es tunéziai konferencián. A 2013-as kihallgatását követően a nő Libanonba költözött, majd összeházasodott Bizarival.

Hamud és Bizari. Fotó: Sin Bét

Hamud tavaly decemberben találkozott a két arab-izraeli nővel Törökországban, akiket később kihallgatott a szolgálat a látogatással kapcsolatban.

Bebizonyosodott, hogy a két nő valóban Hamuddal találkozott. A találkozóról is egyértelmű bizonyíték van, ahogy arról is, hogy a Hezbollah Hamud és férje segítségével próbál izraeli arabokat toborozni.

A nyomozás végével a két nőt elengedték, de megfigyelés alatt tartják őket.

A Sin Bét később kapcsolatba lépett Bizarival Libanonban, és figyelmeztették: Izrael tudja, hogy a Hezbollah számára toboroznak izraeli civileket, és jó lenne, ha befejeznék azt.

A titkosszolgálattal is küzdene az izraeli kormány a visszatérő vírus ellen

Ha folytatódik a pár hete visszatért vírusfertőzés növekvő trendje, akár még ezen a héten kétszeresére nőhet a fertőzöttek száma az országban.