A titkosszolgálattal is küzdene az izraeli kormány a visszatérő vírus ellen

Ismét titkosszolgálati eszközöket is bevetnének, hogy kordában tartsák a visszatérő koronavírust, amely naponta nyolc százalékkal több embert fertőz meg.

Egy katonai jelentés arra figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy ha folytatódik a pár hete visszatért vírusfertőzés növekvő trendje, akár még ezen a héten kétszeresére nőhet a fertőzöttek száma az országban — írja a The Times of Israel.

Az elmúlt 24 órában 377 új esetet regisztráltak, jelenleg 5127 aktív betegről tudnak, de összesen már több mint 21 ezer ember kapta el a koronavírust Izraelben.

Ahogy arról mi is rendszeresen írtunk, Izraelben februártól kezdve a szigorú korlátozásokkal jó ideig kordában tudták tartani a betegség országos terjedését. Azonban több mint két hónap után — meglehet, kissé idejekorán? — fokozatosan újraindult az élet, és most hetek óta aggasztó hírekről hallani.

Habár az egészségügyi tárca adatai szerint a betegségben elhunytak száma nem nőtt (307 halott), még mindig 42 betegnek súlyos az állapota, ebből 27-nek kell lélegeztető géppel segítséget adni.

Ezzel együtt az izraeli kormány nincs könnyű helyzetben, hiszen a legfrissebb jelentések szerint

amennyiben folytatódik a múlt héten látott növekedési arány, akkor azzal kell számolni, hogy nemcsak napi 200-300 új beteg lesz, de növekedni fog a súlyos állapotúak száma is.

A szakértők rámutatnak, hogy az egész országban vannak új megbetegedések. Jellemzően ismét azokon a helyeken, ahol a vallásosabb közösségek élnek, de sok esetben olyan településeken is ismét felütötte fejét a járvány, ahol a helyi közösségek tengerpartokon találkozhatnak.

Az izraeli lap szerint a közeljövőben Ar’ara BaNegev, Bnei Brak mellett az északi, főleg arabok lakta Umm al-Fahm városaiban nagy eséllyel ismét berobbanhat a járvány, de a tengerparti Bat Jam városában is meg kell fontolni az esetleges szigorúbb korlátozások újbóli bevezetését. Utóbbi polgármestere már le is záratta a tengerpartot óvintézkedés gyanánt.

Nem véletlen, hogy a kormány minden lehetséges módon próbál ellenállni a fertőzés újbóli elterjedésének. A The Times of Israel szerint ehhez olyan eszközöket is bevetnének, amelyek az ország lakossága előtt nem feltétlenül népszerűek.

Netanjahu most arra készül, hogy e vészjósló katonai jelentést készítők bátorítására is támaszkodva, titkosszolgálati eszközökkel küldi harcba az erre szakosodott elitalakulatait a vírussal szemben.

Izraeli rendőrök védelmi öltözetben

Ezt a sokak által vitatott, általában terrorelhárítási műveletekhez használt módszert három hónapig élesben működtették már: telefonokat és egyéb digitális eszközöket monitoroztak a Sin Bét munkatársai azért, hogy feltérképezhessék az esetleges vírushordozók kilétét.

Jelentések szerint a Sin Bét vezetője egyelőre nem támogatja a módszerek ismételt bevetését. Kedd délután a kormány „koronavírus kabinetje” egyelőre úgy határozott, hogy elhalasztja a belbiztonsági szolgálat újbóli bevonására vonatkozó döntést a vasárnapi következő üléséig.

A mostani jelentést készítők legutóbbi vasárnapi — szintén nem túl optimista — prognózisát komoly szakértők egyéb iránt élesen bírálták. Dr. Hagai Levine, egy izraeli egészségügyi szervezet — Israeli Association of Public Health Physicians  — elnöke  úgy vélte, hogy a jelentések szakmailag nem professzionálisak.

A járványügyi szakorvos Levine, aki a Héber Egyetem professzora is, azt sérelmezte, hogy a jelentést készítők között csak katonai vezetők voltak, nem pedig epidemológusok. A 12-es csatorna adásában ezzel szemben egy olyan orvos nyilatkozott, aki helytállónak véli a jelentés tartalmát.

Dr. Gili Regev-Yochay szerint az egy „nagyon alapos és nagyon baljós” felmérés, és hozzátette: az ország újranyitása talán túl korán volt, és „talán hiba is”. Az orvos szerint az elmúlt három hét enyhítéseinek következményeire az ország nem volt teljes mértékben felkészülve.

Szintén a mai nap híre, hogy az izraeli katonaság új korlátozásokat vezetett be a katonái számára azzal a céllal, hogy limitálja a fertőzés terjedését egységei között. A bázisokon szolgáló katonákkal közölték, készüljenek fel arra a lehetőségre, hogy egy hónapig nem távozhatnak onnan.

A szabadságon lévő katonák számára tilos lesz klubokba, bárokba, mozikba és más nagy tömeget vonzó helyszínekre menni, és utasították őket, hogy a lehető legkevesebb ideig tartózkodjanak zárt nyilvános tereken; az üléseket 10 résztvevőre korlátozzák, míg a konferenciák zárt térben 50, nyílt téren 100 résztvevőre korlátozódnak; a katonák számára jelenleg tilos a vonaton utazás.

A miniszterek döntöttek arról is, hogy a maszkviselés elmulasztására kiszabott bírságot 200 sékelről (18 000 forint) 500 sékelre (45 000 forint) emelik.

Megemelik a maszkhordást bliccelők bírságát Izraelben

A járvány kezelésével foglalkozó kabinet a hétfői ülésén úgy határozott, hogy 500 sékelre (50 ezer forintra) emeli a bírságot, ha valaki közterületen nem visel szájmaszkot.