Az orosz hadsereg igyekszik megtalálni Eli Cohen holttestét

Néhány nappal ezelőtt az orosz hadsereg az 1965-ben kivégzett Eli Cohen izraeli kém maradványait kereste a Jarmuk menekülttábor temetőjében, Damaszkusz déli részén – állította a londoni székhelyű arab nyelvű Rai al-Youm újság szombaton az Israel Hayom fordítása szerint.

A cikk szerint, melyet az Ujkelet.live szemlézett, a jelentés tartalmát más forrás nem erősítette meg.

A jelentés szerint az információ állítólag az Aszad-rezsim egyik vezető tisztviselőjétől származik. Oroszország és Szíria egy megállapodás részeként Izraellel nemrégiben fokozta erőfeszítéseit a Damaszkuszban kivégzett kém maradványainak felkutatására.

A lap nem közölte, Izrael mit ad cserébe, ha az oroszok sikerrel járnak.

Az oroszok erőfeszítéseket tettek az Aszad-rezsimnél, hogy információt szolgáltasson Cohen temetkezési helyéről. A lap azonban azt állította, hogy a legendás kém pontos temetkezési helyét nyilvánvalóan a rezsim tagjai sem ismerik, mivel maradványait Hafez Aszad diktátor idején szállították át, és a műveletben részt vevő három vezető tisztviselő azóta már halott.

Az újság szerint továbbá a főként palesztinok lakta népes környéken, a Yarmouk menekülttábor temetőjében végzett keresések feldühítették az ország palesztin terrorszervezeteit, melyek azt állítják, hogy ez a mártírok meggyalázásának minősül a nem muszlim katonák által.

Ez a második alkalom februárban, hogy az orosz katonák a menekülttábor temetőjében jártak.

A közelmúltban az orosz RT hírügynökség közzétett egy videót, amelyen állításuk szerint Eli Cohen sétál Damaszkuszban.

RT_Documentary on Twitter: „🔒 A mysterious film about an Israeli spy has been discovered. Find out how Eli Cohen was captured on film in Spyfall on RT Documentary’s YouTube channel – https://t.co/SZYlbFrLX6 pic.twitter.com/DNf1NKXnGM / Twitter”

🔒 A mysterious film about an Israeli spy has been discovered. Find out how Eli Cohen was captured on film in Spyfall on RT Documentary’s YouTube channel – https://t.co/SZYlbFrLX6 pic.twitter.com/DNf1NKXnGM

A homályos, néhány másodperces videó az egész régióban címlapokat generált, mind arabul, mind héberül. A szakértők az érdeklődést Cohen legendás státusának és a közelmúltbeli orosz erőfeszítéseknek tulajdonítják, amelyek a két ellenséges ország közötti normalizációs megállapodás elérésére tesznek kísérletet.

Cohen a ’60-as években beszivárgott a szíriai politikai vezetés legmagasabb szintjeibe. Az általa szerzett információk kulcsszerepet játszottak Izrael hatnapos háborúban aratott lenyűgöző sikerében.

Cohent 1965. május 18-án végezték ki Szíriában.

A Moszad, Izrael híres hírszerző szolgálata 2018-ban visszaszerezte Cohen karóráját, melyet egy ellenséges országban tartottak.

Az órát a Moszad egy különleges hadművelet keretében hozta vissza a közelmúltban – közölte akkoriban a Miniszterelnöki Hivatal nyilatkozata.

Az órát a Moszad igazgatója, Joszi Cohen adta át a Cohen családnak, és most a Moszad központjában látható a legendás harcos emlékére.

Cohen életéről sikeres Netflix-sorozat is készült, Sasha Baron Cohen főszereplésével.

Golden Globe-díjra jelölték Sacha Baron Cohent

A The Spy (A kém) című Netflix-filmben nyújtott alakításáért.