A szíriai hadsereg szerint Izrael rakétatámadásokat hajtott végre Damaszkusz közelében

A szíriai hadsereg tájékoztatása szerint Izrael rakétatámadásokat hajtott végre vasárnap este Damaszkusz közelében lévő célpontok ellen, de a légvédelem jórészt elhárította a légicsapásokat, megsemmisítve több rakétát – írja az MTI.

A közlemény szerint Izrael a rakétatámadásokat a Golán-fennsíkról indította.

Helyszíni hírügynökségi beszámolók szerint a fővárosban hallatszottak a becsapódások.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem kívánt reagálni a damaszkuszi bejelentésre, de Beni Ganz izraeli védelmi és igazságügyi miniszter a múlt pénteken azt mondta, hogy Izrael „szinte hetente” hajt végre hadműveleteket, hogy megakadályozza Irán térnyerését Szíriában.

Térségbeli hírszerzési források szerint az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elítegysége és az általa támogatott terroristák és milíciák nagy erőkkel vannak jelen egy sor föld alatti katonai létesítményben Damaszkusz déli peremterületein.

Izrael az elmúlt években rendszeresen hajtott végre támadásokat Iránhoz köthető célpontok ellen Szíriában, és az idei évben fokozta a támadásokat. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael amolyan „árnyékháborút” folytat Szíriában az iráni befolyás gyöngítése érdekében. Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje sosem ismerte el nyilvánosan, hogy az országban iráni erők állomásoznak, csak iráni katonai tanácsadók jelenlétéről tett említést.

Izrael szíriai célpontokra mért légicsapást

Iráni milíciákra támadtak a Golán-fennsík közelében.

Címlapképünk illusztráció.